Praze se rozsvítilo. Signal festival ukazuje cestu do nebe i do budoucnosti

Více než dva miliony lidí přilákal do ulic Prahy za svou pětiletou existenci Signal festival. Světelné, statické, site-specific, 3D i interaktivní instalace, projekce a videomappingy přitáhnou pozornost k umění ve veřejném prostoru i letos. Od 11. do 14. října rozsvítí festival přes dvacet objektů v centru hlavního města, na Vinohradech a v Karlíně. Součástí programu je i audiovizuální expozice Paměť národa pod bývalým pomníkem Stalina. Většina instalací je přístupná zdarma. Pozvánku připojil v rozhovoru programový koordinátor Signalu Matěj Vlašánek.

Co uvidí návštěvníci v centru metropole?  

V Praze 1 uvidí osm instalací. Vyzdvihl bych tři z nich. Umístili jsme vedle sebe tři generace současných českých autorů. Nejstarší zastupuje Ivan Kafka, jeho velkou instalaci je možné vidět na Ovocném trhu, skládá se z téměř čtyř stovek dopravních značek. Na Staroměstském náměstí umístil Lukáš Rittstein desetimetrový objekt s videoprojekcí, o kterou se postarala Barbora Šlapetová. Nejmladším z trojice je Richard Loskot, který si pohrál s nádvořím Clam-Gallasova paláce a vytvořil z něj pomyslné nebe, návštěvníci se v něm budou moci projít nad bouřkovými mraky. 

Jaký program jste připravili pro Vinohrady?

Na Vinohradech budou moci lidé obejít sedm instalací. Každoročně nejnavštěvovanější je videomapping na kostele sv. Ludmily, o který se letos postaralo německé studio Ruestungsschmie. Další videomapping je k vidění u vinohradského Sokola, velmi hezky pracuje s připomenutím stopadesátého výročí vzniku této organizace. 

Hlavní událostí bude nejspíše obří 3D videomapping, letos poprvé v Karlíně. Proč právě tam? 

Rozhodli jsme se festival rozšířit o další trasu, rádi pracujeme s novými lokacemi.  Návštěvníci uvidí velmi futuristický 3D videomapping, který vytvořilo baskické studio Hotaru Visual Guerrilla. Předvede své vize o tom, jak by mohla vypadat architektura v dalších sto letech.  Jako vstupenku si lidé zakoupí 3D brýle, které jsou zapotřebí.

Kolik umělců se celkem podílelo na letošním Signal festivalu?

Pokud počítáme i doprovodný program, pak dvacet osm. Letos jsme se více zaměřili na české umělce, kterých jsou dvě třetiny. Společným tématem letošního ročníku „Next:100“, tedy „příštích sto“, reagujeme na výročí sto let vzniku Československa. Zaměřili jsme se ale spíše na budoucnost, jak bude vypadat umění a jak umělci budou přistupovat k tvorbě. 

Rozhovor s programovým koordinátorem Signal festivalu (zdroj: ČT24)

Bude v letošním ročníku něco ojedinělého, netypického?

Netypický je doprovodný program. Spojili jsme se s  festivalem Struny podzimu a připravili živý varhanní koncert v doprovodu kinetické instalace, která proplouvá lodí kostela U Salvátora.

Vydáno pod