Koalice se shodla na nižší sazbě pro chystanou digitální daň

Koaliční rada se shodla na pětiprocentní místo původně plánované sedmiprocentní sazby digitální daně, sdělila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Úpravu navrhovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) kvůli tomu, že původní sazba by byla nejvyšší ze zemí, které chtějí daň zavést nebo ji už zavedly. Koaliční rada se ve středu sešla ve standardním formátu poprvé od začátku koronavirové krize.

Navrhovaná daň se má podle návrhu vztahovat na internetové firmy v Česku s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít v České republice roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně sto milionů korun. Týkat by se měla předních světových společností jako Google, Facebook, Amazon či Apple.

Spojené státy minulý týden oznámily, že daň prověřují. Ministerstvo financí v reakci na to uvedlo, že pokud se podaří najít řešení na úrovni Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), je Česko připraveno daň na národní úrovni zrušit. Do té doby se na pozici Česka nic nemění. USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla.

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil dolní komoře schválit beze změny návrh na sedmiprocentní daň, žádný z návrhů na snížení sazby ani odklad účinnosti nepodpořil. Obavy z možné reakce USA a dopadu na český export jsou častým argumentem při debatách politiků. Ministerstvo zdůrazňuje, že národní návrh nemá ambici cílit na konkrétní zahraniční společnosti.

Koalice řešila více bodů

Koalice se sešla v běžném formátu poprvé od začátku pandemie, v posledních týdnech ANO a ČSSD hledaly koaliční shodu přímo na zasedáních vlády. Koalice probírala i rozpočet na letošní a příští rok. V pondělí kabinet kvůli dopadům epidemie koronaviru schválil třetí návrh na zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce. Z původních 40 by měl vystoupat na 500 miliard korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru uvedl, že středeční jednání bylo přátelské a konstruktivní. „Řešili jsme spolupráci ve sněmovně, rozpočty na rok 2020 a 2021, digitální daň, zákon o sociálních službách a zákon o dětských skupinách. Vše, co jsme chtěli,“ uvedl.

Maláčová nechtěla detaily o jednání prozradit, vše však podle ní spěje k tomu, že na vládu doputuje balík návrhů z jejího resortu.

„Příští týden uvidíte, na čem všem jsme se dohodli,“ řekla. Kabinet by podle ní měl dostat návrh na zálohované výživné a brzy rovněž novelu zákona o sociálních službách. „V pondělí také půjde na vládu miliarda na dofinancování provozu sociálních služeb,“ dodala.