Babiš podá kvůli zakázce na dálniční známky trestní oznámení. Asseco CE je ochotné smlouvu zrušit

Společnost Asseco Central Europe, která měla být dodavatelem IT systému k elektronickým dálničním známkám, je ochotna ukončit smlouvu se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI). Nebude žádat žádnou náhradu. Situace kolem dálničních známek vážně poškozovala jméno společnosti, informovala firma. Premiér Andrej Babiš (ANO) zároveň podá kvůli této zakázce trestní oznámení. Objevily se také informace, že zakázku na elektronické dálniční známky provází podezření na střet zájmů.

Podle veřejných zdrojů totiž už loni v únoru začala Státnímu fondu dopravní infrastruktury radit s výběrem dodavatele firma Sapphire Advise. Tu si fond vybral bez jakékoliv soutěže.

Jednatelem Sapphire Advise je přitom Martin Šebek, který je podle serveru Zdopravy.cz manželem šéfky informatiky v SFDI Heleny Šebkové. Budoucí ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) řekl, že pokud se vazba potvrdí, obchodnímu vztahu „učiní přítrž“. 

„Všechno teď velmi prověřujeme, protože chceme mít skutečně potvrzené vše, co se dnes říká,“ vyjádřil se ve středu k podezření budoucí Havlíček. Dodal, že pokud se vazba potvrdí, pak obchodní vztah ukončí a „vyvodí nejpřísnější důsledky“.

Problematická zakázka

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky za 401 milionů korun získala bez soutěže zmíněná společnost Asseco Central Europe. Zakázka vyvolala velkou vlnu kritiky z řad odborníků, opozice a premiéra. Kvůli tendru v pondělí předseda vlády navrhl odvolat ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Jeho nástupcem se v pátek stane vicepremiér a současně ministr průmyslu a obchodu Havlíček.

SFDI pro zadání zakázky oslovil bez otevřené soutěže pět vybraných firem, které splňovaly jeho podmínky. Následně byla podle fondu vybrána cenově nejnižší nabídka, kterou poskytla Asseco Central Europe. Firma ve středu uvedla, že je připravena smlouvu se SFDI ukončit, protože situace kolem zakázky vážně poškozovala její třicetiletou reputaci. Společnost věří, že by tento krok měl situaci vyřešit.

Ve středu pak premiér oznámil, že kvůli zakázce na elektronické dálniční známky podá trestní oznámení. 

„Dostáváme stále víc a víc znepokojivé informace, jak to proběhlo. Dneska už můžu potvrdit, že podám trestní oznámení,“ uvedl ve středu Babiš. Dodal, že dostává informace o propojení některých osob. „Je potřeba, aby to policie vyšetřila. Ale dostal jsem zprávu od kolegů, že je to na dobré cestě, abychom v podstatě ty zakázky zrušili, vysoutěžili je znovu a otevřeně. Pro mě je to absolutně nepřijatelné,“ doplnil předseda vlády.

Premiérovi se nelíbí ani reakce prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka a SFDI. „Odmítají vzít osobní odpovědnost za to a rezignovat. V privátní firmě už by byli dávno venku,“ řekl Babiš. Čočka vyzval v pondělí k rezignaci. Šéf SFDI Zbyněk Hořelica i Čoček uvedli, že chtějí co nejdříve jednat s Havlíčkem.

Babiš také uvedl, že požádal všechny ministry, aby předložili vládě informace o veškerých zakázkách na informační technologie, které zrealizovali od počátku menšinové vlády ANO a ČSSD, tedy od června 2018. Zopakoval také, že od 1. února budou muset být všechny zakázky institucí a státních firem schváleny útvarem hlavního architekta na ministerstvu vnitra. „Musíme to zcentralizovat, máme tam na to specialisty,“ řekl premiér.

Zřejmě kvůli nejnovějšímu vývoji ve středu odpoledne zasedla také dozorčí rada SFDI, v níž jsou politici z různých politických stran. 

Programátoři chtějí udělat systém dálničních známek zdarma

Někteří lidé z oboru v reakci na zveřejněnou cenu zakázky uvedli, že podobný projekt by mohl stát kolem 40 milionů korun a programátoři v Česku pak nabídli jejich vytvoření gratis. K uspořádání veřejného hackathonu proto vyzval podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček na sociální síti LinkedIn.

Výsledek této akce, jež se uskuteční o víkendu, by měl stát využít v zakázce na e-shop dálničních známek, řekl Vondráček. Při hackathonu pracují vývojáři ve vymezeném čase na řešení konkrétního problému nebo na vytvoření zadaného softwarového projektu.

Vondráček také přiblížil, že zakázka by měla být rozdělena tak, aby se stát věnoval jen tomu, co je důležité z hlediska bezpečnosti a provozu kamerového systému. Servisy směřující k občanům by měl přenechat třetím stranám. „Dohodli jsme se a pan premiér mi slíbil, že budu moci nominovat člověka, který má bezpečnostní prověrku pro to, aby zkontroloval nové zadání a to nacenění,“ podotkl Vondráček.