Absurditou roku jsou exekuce na mzdy zaměstnanců, které zvyšují administrativu firem

Absurditou roku zvolili podnikatelé exekuce na mzdy zaměstnanců. Na druhém místě je povinnost zajistit bezpečnost práce při práci z domova, takzvané home office. Třetí skončil stavební zákon s příliš dlouhou dobou na vyřízení stavebního povolení. Výsledek ve středu vyhlásili organizátoři soutěže, jejímž odborným garantem je Hospodářská komora ČR.

Zaměstnavatel musí ze zákona poskytnout součinnost při exekuci na mzdu pracovníka. V případě, že tak neučiní, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun. Zákon přitom podle organizátorů nedefinuje jasně, co všechno takové poskytnutí součinnosti zahrnuje, a navíc je to výrazně administrativně zatěžuje. „Asi se někomu zdá, že má zaměstnavatel povinností ještě málo. Ale má být pokutován za něco, co by si měl stát s konkrétním člověkem vyřídit sám?“ uvedli organizátoři ankety.

V případě práce z domova má zaměstnavatel zajistit, aby zaměstnanec dodržoval bezpečnostní pravidla. U stavebního zákona pak podnikatelé upozorňují, že délkou stavebního řízení je již Česká republika pověstná. Podle žebříčku sestavovaného světovou bankou se ČR umístila na 156. místě ze 190 posuzovaných zemí, a to s délkou 246 dnů.

Podnikatelé vybírali z devíti byrokratických absurdit, mezi kterými byly dále například povinnost včelařů oznámit aplikaci přípravků nebezpečných pro včely, omezení prodejní doby obchodů nebo norma o hygienických zařízeních a šatnách upravující rozměry šatní skříňky.

Anketa je součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Moneta Živnostník roku. Jejich smyslem je snaha o zlepšení podnikatelského prostředí v ČR.

Absurdita roku má za cíl upozornit na zbytečné a často nesmyslné administrativní povinnosti a nařízení, které úřady ukládají podnikatelům. Loni se absurditou roku stalo zadržování nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty.