Česko je rizikové i podle Rakouska. Od soboty začne vyžadovat negativní test při příjezdu

Kdo od soboty přijede z Česka do Rakouska, bude muset předložit negativní test, případně zůstat po příjezdu v karanténě. Informoval o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dosud považovalo Rakousko za rizikovou pouze Prahu, nově půjde o celou republiku. Z povinnosti budou výjimky, platit budou pro pendlery i studenty a po splnění určitých podmínek také pro tranzitující cestující.

Prahu zařadilo Rakousko mezi rizikové lokality již na konci září, od posledního říjnového dne přibude i zbytek republiky. Znamená to, že kdo do Rakouska přijede, bude muset předložit potvrzení o tom, že v posledních 72 hodinách podstoupil PCR test s negativním výsledkem.

Výjimky platí pro studenty, pendlery dojíždějící za prací přes hranice či přeshraniční rodinné návštěvy. Rakousko také stanovilo, že nepožaduje negativní test či karanténu od tranzitujících cestujících, ovšem za předpokladu, že v Rakousku vůbec nezastaví. Musí tedy mít dostatek benzinu. Rakousko také umožňuje opustit území státu cestujícím, kteří přiletí na vídeňské letiště a ihned se vydají na cestu ze země.

Rakousko je třetí ze čtyř sousedních států, který považuje celou Českou republiku za rizikovou. Jako první ji tak označilo Slovensko 18. září. Následovalo Německo, které považuje Česko plošně za rizikové a při příjezdu vyžaduje předložení testu či karanténu od 25. září. Předtím ale postupně řadilo na svůj červený seznam některé regiony, Prahy se omezení dotklo o dva týdny dříve. Jediné Polsko dosud styk s Českou republikou nijak neomezilo.