Univerzita Palackého vyzvala opisujícího poslance Ondráčka, aby se vzdal titulu

Univerzita Palackého v Olomouci vyzvala poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, aby rezignoval na svůj akademický titul získaný v rozporu s etickými pravidly. Výsledek kontroly Ondráčkovy disertační práce totiž prokázal užití pasáží z jiných zdrojů, aniž by je citoval. Oficiálně už poslanec o titul přijít nemůže, doktorát totiž získal v roce 2011, zákonná lhůta k zahájení řízení o zneplatnění obhajoby tak již uplynula.

Zveřejněná výzva má platnost i pro další podobné případy. „Univerzita Palackého v Olomouci apeluje, aby držitel akademického titulu, jenž byl doložitelně získán v rozporu s etickými pravidly, rezignoval na jeho užívání a na prospěch z něj plynoucí. V tomto smyslu univerzita osloví konkrétní osobu, které se záležitost týká, byť se jedná o akt nad rámec stávajícího zákona,“ uvedla mluvčí univerzity.

Ondráček napsal a v roce 2011 obhájil práci s názvem Násilí jako sociálně patologický jev v rodině. Podle výsledků kontroly ve své disertaci porušil citační zásady, neuvedl citované zdroje nebo je uvedl nepřesně či nesprávně.

Většinu teoretické části, která tvoří více než polovinu textu, sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době jejího vzniku známé, aniž je analyzoval nebo kriticky posoudil jejich vztahy a souvislosti. Pouze je ve výčtech uvádí, uvedli v pátek zástupci univerzity.

Odborníci tudíž dospěli k závěru, že poslanec Ondráček porušil zásady a zvyklosti tvůrčí vědecké práce, které obsahuje etický kodex zaměstnanců a studentů Univerzity Palackého. Porušil zejména zásady pro tvůrčí činnost.

Titul nelze zneplatnit

Univerzita v souvislosti s výsledky šetření disertační práce Zdeňka Ondráčka vyslovila politování nad pozitivním nálezem a opětovně konstatuje, že vzhledem k uplynutí zákonné lhůty nelze zahájit řízení o zneplatnění obhajoby.

Vzhledem k tomu, že poslanec není členem akademické obce, nelze dát podnět k projednání jeho případu etickou komisí rektora ani zahájit disciplinární řízení.

Po zveřejnění výsledků kontroly v pátek minulý týden Ondráček opakovaně odmítl žádost novinářů, aby se k posudku vyjádřil. Po mluvčí vzkázal, že o věci bude komunikovat s univerzitou, až dokument dostane písemně. Vedení KSČM kauzu neřešilo.