Stíhání Babiše je v českých rukou, peníze EU použity nebyly, říká šéf vyšetřování OLAF

Český státní zástupce může mít mnoho důvodů, proč zastavit stíhání v kauze Čapí hnízdo. Šéf Evropského úřadu pro boj s podvody (OLAF) Ville Itälä tak komentuje pondělní posun v kauze premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle něj je s dalšími závěry třeba počkat na podrobnější informace o vývoji případu. Ředitel OLAF pro vyšetřování Ernesto Bianchi za pozitivní výsledek práce svého úřadu považuje, že na stavbu farmy nakonec nebyly použity původně přidělené evropské peníze.

OLAF vyšetřoval okolnosti, za nichž farma Čapí hnízdo získala z unijních fondů 50 milionů korun. Koncem roku 2017 dospěl k závěru, že existuje podezření z dotačního podvodu.

České ministerstvo financí následně oznámilo, že farma, která byla vyvedena z Agrofertu, pak jako malý podnik získala dotaci, načež opět přešla pod Agrofert, byla vyjmuta z evropského financování.

OLAF bude kauzu analyzovat

„Podle našich informací se Češi nakonec rozhodli financovat ten projekt prostřednictvím peněz z národního rozpočtu. Pozitivní efekt vyšetřování je ten, že (na projekt) nebyly použity žádné unijní peníze,“ uvedl ředitel OLAF pro vyšetřování Ernesto Bianchi.

OLAF ke kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Zopakoval, že jeho úřad v této kauze objevil podezření z porušení pravidel EU. Protože však již není projekt financován z unijních peněz, OLAF se jím dále nezabývá. Závěry českého šetření jsou zcela v rukou českých úřadů, kterým OLAF nebude radit, prohlásil Bianchi.

Jeho úřad nicméně bude vývoj kolem kauzy dále sledovat, aby mohl závěry analyzovat a najít například rozdíly mezi unijním a českým právním rámcem, které se mohly při určování odpovědnosti projevit. „To jsou věci, které musíme prověřit, abychom se poučili pro budoucnost,“ upozornil.

V pondělí státní zástupce Jaroslav Šaroch podle informací Deníku N navrhl zastavit trestní stíhání premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo, konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.