S onkologem Josefem Kouteckým se přišly rozloučit stovky lidí

Zhruba čtyři stovky lidí se v sobotu přišly rozloučit do baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Strahově s lékařem Josefem Kouteckým. Ten v 60. letech založil v Československu dětskou onkologii a během své šedesátileté lékařské praxe zachránil život tisícům dětí. Pohřbu se zúčastnil kromě jiných i lékař a poslanec ODS Bohuslav Svoboda nebo rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima. Josef Koutecký zemřel minulý pátek ve věku 88 let.

Zádušní mši za Kouteckého sloužil opat Michael Josef Pojezdný, který ji sloužil také za druhou ženu Kouteckého Jitku, když zemřela.

„Znal jsem ho už jako student, předsedal v doktorské komisi, před kterou jsem stál. Byl to člověk, který neváhal pomoci komukoliv, ať pacientům, tak i kolegům a blízkým. Předával své bohaté životní zkušenosti, lidské i odborné, všem svým kolegům a pokračovatelům. Setkávali jsme se při koncertech, protože miloval vážnou hudbu,“ uvedl rektor Zima. Oba se setkali také jako kolegové, když byl Koutecký děkanem druhé lékařské fakulty.

Od roku 1978 vedl Koutecký ve Fakultní nemocnici v Motole první samostatné oddělení dětské onkologie, z něhož se o pět let později stala Klinika dětské onkologie. Zatímco v počátcích oboru přežívala tři procenta dětí, které onemocněly rakovinou či leukémií, dnes je to přes 80 procent.

V roce 1996 obdržel Josef Koutecký za svou práci od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy II. stupně. V roce 2010 pak dostal hlavní Národní cenu projektu Česká hlava za celoživotní dílo a výzkum v oboru dětské onkologie a před pěti lety převzal Cenu J. E. Purkyně.