Policie obvinila mladého Slováka z přípravy bombového útoku, přiklonil se k radikálnímu islámu

Události: Policie zadržela Slováka, který se přiklonil k radikálnímu islámu a plánoval bombový útok (zdroj: ČT24)

Česká policie obvinila z přípravy bombového teroristického útoku mladíka, který se podle kriminalistů přiklání k radikálnímu islámu. S odkazem na policejní spis to napsala Mladá fronta Dnes (MfD). Podle deníku je mladík Dominik K. původem Slovák, vystupuje ale pod jménem Abdul Rahman. Žil v Praze a chodil do místních mešit. Policisté ho zatkli loni v listopadu a od té doby je ve vazbě.

Muž k islámu konvertoval před třemi lety. Jak se radikalizoval, zatím nechtějí kriminalisté říct. Na svém facebookovém profilu zveřejňoval citáty a videa s islámskou tématikou. Chodil ve vojenském oblečení a zdravil zdviženým pravým ukazováčkem, což je symbol víry v jediného boha, který používali mimo jiné bojovníci organizace Islámský stát.

Nejen proto ho před více než rokem a půl začali sledovat agenti Bezpečnostní informační služby. Podle jejich zjištění se Dominik K. začal věnovat trestné činnosti. „Ukazovalo to na to, že se dotyčný začíná radikalizovat, proto jsme se na jeho činnost více zaměřili. Postupně jsme rozpracovávali a detekovali další informace,“ uvedl mluvčí BIS Ladislav Šticha.

V bytě měl chemikálie i návod na bombu

Případ pak převzali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Vše vyvrcholilo domovní prohlídkou. Při ní policie u muže našla chemikálie, manuály na výrobu bomby a návody, jak ji připevnit na tělo nebo na automobil.

„Veškeré chemikálie nalezené v mém bytě měly sloužit k domácí výrobě zábavní pyrotechniky pro oslavy Silvestra a Nového roku,“ prohlásil Dominik K. podle deníku. Jeho vysvětlení však policisté považují za chatrné, protože muslimové Nový rok neslaví.

„Trestní stíhání je vedeno pro přípravu trestného činu teroristického útoku. Policie zamezila dalším krokům obviněného na samém počátku,“ potvrdila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Za svého šejcha, tedy vzor v praktikování muslimské víry, označil stíhaný mladík bývalého pražského imáma, kterého policie už dřív obvinila z podpory terorismu, píše MfD. Bývalý imám je stíhaný na útěku za pomoc svému bratrovi a švagrové, kteří se podle policie účastnili v Sýrii bojů v sesterské teroristické organizaci al-Káidy. 

Muž zůstává ve vazbě, podle soudů je důkazů dost

Kdy, kým a zda se Dominik K. radikalizoval, policie neřekla. V tuto chvíli se ani neví, zda měl nějaké komplice. Policisté zatkli mladíka loni 16. listopadu a Obvodní soud pro Prahu 5 ho poslal do vazby. 

Stížnost proti stíhání zamítl pražský městský soud i Ústavní soud, který konstatoval, že proti obviněnému svědčí dost důkazů. Vrchní státní zastupitelství zatím vyšetřování neukončilo a muž zůstává stále ve vazební věznici.