Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil výhled růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok. V obou letech počítá s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,9 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více, než předpovídal v říjnové prognóze. Vyplývá to z aktualizovaného odhadu, který v pondělí fond zveřejnil na úvod Světového ekonomického fóra v Davosu. Loni globální ekonomika podle odhadů MMF vzrostla o 3,7 procenta.

V podzimní prognóze měnový fond počítal s růstem HDP za loňský rok o 3,6 procenta. V roce 2016 světová ekonomika stoupla o 3,2 procenta, což byl nejpomalejší růst od vypuknutí globální finanční krize.

Ekonomický poradce a ředitel výzkumu MMF Maurice Obstfeld poznamenal, že nový výhled je dobrou zprávou. Političtí představitelé však podle něj musejí mít na paměti, že současný růst je odrazem řady faktorů, které pravděpodobně nebudou mít dlouhého trvání. Může se zdát, že globální finanční krize je překonána, ale bez pohotových kroků, které vyřeší strukturální překážky růstu, posílí celkový růst a odolnost jednotlivých ekonomik, může přijít pokles dříve a bude obtížnější s ním bojovat.

Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová upozornila na riziko zadlužování. "Globální růst od roku 2016 zrychluje a vše ukazuje na to, že růst bude sílit i nadále, v roce letošním i v roce příštím," řekla Lagardeová. "V mnoha zemích ale pozorujeme znepokojivý růst zadlužení, musíme tedy být i nadále opatrní," dodala a zdůraznila, že je nyní na čase řešit v ekonomikách strukturální nedostatky.

Primárním zdrojem zrychlení HDP byly doposud Evropa a Asie. Výkon se zlepšuje také v USA, Kanadě a některých rozvíjejících se zemích, hlavně v Brazílii a Rusku, jejichž ekonomiky v roce 2016 klesly, a pak v Turecku. V mnoha případech se očekává, že bude mít výkon těchto zemí pozitivní dopad na ekonomický vývoj i v nejbližším období.

Nedávná daňová reforma v USA přispěje v příštích letech významně k růstu americké ekonomiky, zvláště díky dočasným mimořádným investičním pobídkám, které nabízí. Tento krátkodobý růst bude mít pozitivní, i když pouze krátkodobý dopad na obchodní partnery USA. Zřejmě ale prohloubí deficit bilance běžného účtu USA, posílí dolar a rovněž ovlivní tok mezinárodních investic.

MMF upozornil, že obchod opět roste rychleji než globální ekonomika. Ceny komodit se zvyšují, což pomáhá zemím závislým na jejich vývozu. Přestože se ekonomiky vracejí k plné zaměstnanosti, inflační tlaky zůstávají mírné a nominální růst mezd utlumený. Finanční podmínky jsou poměrně příznivé, akciové trhy rostou, dlouhodobé výpůjční náklady pro vlády jsou nízké a náklady na půjčky jsou atraktivní v rozvinutých i v rozvíjejících se zemích.

Růst v Evropě, Asii a Severní Americe sice posiluje, zprávy z Blízkého východu a subsaharské Afriky jsou ale méně příznivé. Na tyto oblasti má dopad oslabení větších ekonomik. Slabý růst, který je způsoben částečně nepříznivým vývojem počasí a někdy se k němu připojují také občanské spory, způsobil silnou migraci z těchto zemí. Za povšimnutí stojí zlepšení některých velkých latinskoamerických ekonomik, celkový růst v tomto regionu však letos zbrzdí pokračující kolaps venezuelské ekonomiky, dodal MMF.