Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlíky potřebujeme, vyzval Juncker. A Češi musí mít v čokoládě více kakaa, dodal

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. září 2017
11:20

Věří, že důvěra v EU stoupá. Vyzval nejen k větší solidaritě k uprchlíkům, které Evropa potřebuje, k dalším milionům na pomoc Africe, ale třeba i k tomu, aby se v samotné EU neřešily zbytečně „drobnosti“ a odstranily se rozdíly mezi spotřebiteli a neexistovali občané první a druhé kategorie. O stavu EU včetně aktuální situace kolem uprchlické krize mluvil ve středu ve Štrasburku předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„Dnes hájíme vnější hranice účinnějším způsobem,“ je přesvědčený šéf Evropské Juncker a dodal: „Společné hranice a společná ochrana musí jít ruku v ruce. Podařilo se nám zmírnit přítok nelegálních migrantů, kteří vyvolávali velké obavy v řadě zemí.“

Juncker ve svém středečním „zásadním projevu“ o stavu EU vyzval k tomu, aby se posílila dále ochrana evropských hranic – třeba i tím, že by se do schengenského prostoru připustilo Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko.

Dle něj se daří i lépe kontrolovat středomořskou trasu, přes kterou migranti do Evropy dál proudí. „Musím velmi poděkovat Itálii za její vytrvalost a velkorysost,“ podotkl k nadále neutěšené situaci ve Středozemním moři. A apeloval na to, aby se vylepšily životní podmínky uprchlíků např. v Libyi. „Jsem otřesen nehumánními podmínkami, které panují v řadě center,“ uvedl Juncker.

Skutečná solidarita k uprchlíkům a více peněz pro Afriku

Narážel však i na nedávný soudní verdikt ohledně stížnosti Slovenska a Maďarska na uprchlické kvóty. „Jsem samozřejmě smutný, že ne všechny členské státy prokazují stejnou solidaritu,“ řekl Juncker a vyzval ke „skutečné solidaritě“ vůči uprchlíkům, kteří ochranu potřebují. „Evropa je a zůstane kontinentem solidarity, který musí poskytnout útočiště těm, kteří jsou pronásledováni z nepřijatelných důvodů,“ dodal.

I proto je dle něj nutné investovat více peněz do pomoci a rozvoje v Africe. „Je třeba poskytnout větší solidaritu ve vztahu k Africe, která je kolébkou lidstva,“ upozornil Juncker a zmínil, že v rámci fondu pro Afriku je vyčleněno 2,7 miliardy eur, ale fond se dotýká svého dna. „I v roce 2015 se mnoho migrantů chtělo dostat do Evropy proto, že se fondy OSN dostaly na dno,“ podotkl. „Ta hrozba je i nyní velká. Nelegální migrace nepřestane, dokud imigranti nebudou mít jinou možnost, než se vydat na nelegální a nebezpečnou cestu,“ varuje Juncker. Dle něj přitom Evropa uprchlíky potřebuje. „Evropa stárne, a proto potřebujeme systém legální migrace, je to nezbytné,“ míní.

Východní a západní plíce EU

„Neexistuje láska bez zklamání. EU v tomto rozštěpeném světě dosáhla něčeho unikátního,“ uvedl dále Juncker ve svém projevu ke stavu EU. Migrace nebyla zdaleka jediným z jeho témat, šéf Evropské komise zmínil i mír, blahobyt „nikoliv pro všechny, ale pro mnohé“ a bezpečný domov, který EU poskytuje.

„EU je na prvním místě je unií svobod,“ podotkl s tím, že v Unii se žije bez utlačování a se svobodami říct svůj názor. „Svoboda nikomu nespadne z nebe, je třeba za ni bojovat – v Evropě i ve světě. Evropa musí být také unií rovnoprávnosti a rovnoprávných. To znamená rovnoprávnost členů od severu k jihu, od západu k východu,“ říkal Juncker, podle kterého unie musí dýchat na obě plíce - jak tu západní, tak tu východní.

Do unie rovných však dle něj spadá i to, že do budoucna nebudou existovat občané druhé třídy, nesmí existovat ani pracovníci druhé třídy a lidé mají dostávat bez ohledu na národnost za stejnou práci na stejném místě také stejný plat. Juncker také zmínil problém „spotřebitelů druhé třídy“.

Nesouhlasí s tím, že si lidé v některých zemích EU „kupují kvalitativně horší potraviny“, jak připustil. „Slováci si nezaslouží méně ryb v rybích prstech. Češi si nezaslouží méně kakaa ve svých čokoládách,“ uvedl.

Turecko si zabouchlo dveře samo

Junckerův projev, za který sklidil nakonec dlouhý potlesk, se týkal i řady dalších témat. „Není akceptovatelné, aby v EU umíraly děti na nemoci, které by v roce 2017 měly být dávno vymýceny,“ říkal s tím, že je třeba podpořit národní očkovací plány – třeba i v Rumunsku. „Zbytečná úmrtí v Unii nesmí existovat,“ podotkl.  

V narážce na aféru Dieselgate Juncker uvedl, že je šokován tím, že „klienti a spotřebitelé jsou vědomě a záměrně podváděni v automobilovém průmyslu“. „Vyzývám automobilový průmysl, aby napravil, co způsobil, a dospěl ke kompenzaci,“ říkal šéf Evropské komise. Ta prý předloží brzy návrh ke snížení oxidu uhličitého v oblasti dopravy.  

Juncker se dostal i k tématu rozšiřování EU. „Není třeba přetěžovat evropskou bárku teď, když to jde Evropě lépe,“ uvedl s tím, že je ale třeba do budoucna budovat další patra EU . „EU v budoucích letech bude pravděpodobně mít více než 27 členských zemí,“ připustil. Vyloučil však přitom členství Turecka v Unii v „dohledné době“.

„Turecko se již značnou dobu mílovými kroky vzdaluje od EU,“ míní Juncker. Novináři patří do redakcí, nikoliv do vězení, narážel na praktiky v zemi prezidenta Erdogana. „Propusťte na svobodu naše novináře a nejenom naše. Přestaňte nadávat našim členským státům a jejich lídrům, že jsou fašisté a nacisté,“ vzkázal ostře Turkům v narážce na tureckou kritiku Angely Merkelové a dalších evropských lídrů.

Evropě se daří lépe. „Nesmíme se nimrat v drobnostech“

Juncker však také předvedl jistou dávku sebereflexe a připustil, že EU někdy řeší zbytečnosti. „Neměli bychom občany Evropy stresovat s tím, že se budeme neustále nimrat v drobnostech,“ míní šéf Evropské komise a vyzval k tomu, aby se vrátily kompetence členským státům a v „malých věcech“ se EU držela zpátky.

Juncker také uvedl, že probíhá pátý rok ekonomického posílení, které se projevuje ve všech státech EU – třeba tím, že nezaměstnanost je na nejnižší úrovni za pět let a za poslední mandát europoslanců bylo vytvořeno téměř 8 milionů pracovních míst a 235 milionů lidí v EU pracuje, což je nejvíc, co zatím v Unii bylo. „Společně jsme ukázali, že jsme schopni realizovat to, co potřebují naši občané a co je důležité,“ míní Juncker a dodává: „10 let od té doby, co udeřila krize, je evropská ekonomika konečně opět na vzestupu. A s tím i naše důvěra.“

Přál by si, aby Evropa posílila obchodní program a získávala „stejně, jako nabízíme“. „Každá miliarda vývozu navíc představuje 14 tisíc pracovních míst v Evropě,“ podotkl. „Naši partneři z celého světa spěchají k našim dveřím, aby s námi uzavřeli dohody,“ uvedl s narážkou na dohody s Kanadou či Japonskem či chystané dohody se zeměmi Jižní Ameriky či Austrálií. „Nejsme naivními zastánci volného obchodu, Evropa musí vždy hájit své zájmy… Musíme vědět, co se u nás děje, abychom mohli chránit naši bezpečnost,“ dodal v projevu, ve kterém však samotnou bezpečnost v Evropě příliš neřešil. Navzdory řadě teroristických útoků pouze vyzval k lepší příhraniční spolupráci ve stíhání teroristů.

smrduteprase ( 13. září 2017 16:00 )

Evropa není stará, jen ty jsi starý-přestárlý, vysloužilý, psychopat, Junckere. Ty, Sobotka a Macron jste evrpské výjimky, u vás se sloučily dvě neslučitelné psychosložky. A těmi jsou trotl a psychopat. Psychopati jsou inteligentní, ale ty jste třikrát - dva v jednom. Něco jako pi.ča s kou.lema, Junckere. Běž do průvodu a nech Čechy na pokoji, Junckere. Na tvou čokoládu s kudlou v zádech ser.eme.

gabreta ( 13. září 2017 14:56 )

Když jsme se do Eurozóny cpali, tak řekli ne, nesplňujete Maastrichtská kritéria. Ty nesplňujeme do dneska! Oni prostě nechtějí stát, kterej není s vlastní měnou, závislej na jejich Euru a dluzích, rozpadající se EU!! A jestli potřebují uprchlíky, tak ať si je vezmou tam, kde je potřebují. To není náš problém!! Celej debilní Juncker ať jde s EU a uprchlíky do perdele!

sores ( 13. září 2017 14:51 )

Dědek je před smrtí a chce tímto připravit hroznou budoucnost mladé generaci??? Ten se snad po.s.r.al!!! Ať si to mladí nenechají líbit,staří už to nějak doklepou ale mladý čeká příšerná budoucnost a hlavně děti tech mladých, díky takovým starcům senilním.

Nezadat ( 13. září 2017 14:19 )

Nezadat ( 13. září 2017 14:05 )

Toto na nás šije choovanec zas.ranej socan. http://www.euportal.cz/Articles/17697-vitejte-v-ceske-republice-a-hodne-stesti-ministerstvo- vnitra-cr-natocilo-video-pro-migranty-no-podivejte-se-sami.aspx

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa