Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Krize vás může uzdravit.“ Párový terapeut radí: Zachránit se dá každý vztah

Video se připravuje ...
Autor: pal - 
12. února 2019
06:15

V Česku začal Národní týden manželství. Manželství, ke kterému nepatří jen láska, pohoda a životní spokojenost, ale ve kterém občas něco také zaskřípe. A když to skřípe příliš silně nebo moc dlouho, vkrádá se do vztahu krize. Jak se s ní vypořádat a čeho se především vyvarovat, na to odpovídal v pořadu Blesku Epicentrum párový terapeut Pavel Rataj.

14. února oslavíme svátek všech zamilovaných a do tohoto období spadá i Národní týden manželství. A zatímco zamilovanost je sice krásná, ale pomíjivá, u manželství bychom většinou rádi, kdyby přetrvalo co nejdéle. Přestože uzavřených manželských svazků podle statistik přibývá, narůstá i počet rozvodů.

Nejčastěji se lidé rozvádí po třech až šesti letech sňatku. „Partneři neprojdou fází, kdy se otrkají a poznávají vlastní odlišnosti,“ vysvětluje v pořadu Blesku Epicentrum párový terapeut a viceprezident Asociace manželských a rodinných poradců ČR Pavel Rataj.

Podle Rataje poznáme problémy ve vztahu snadno, a to když se v něm necítíme dobře. Za to často házíme vinu na partnera. „Kdyby nám to ten druhý tolik nekazil, tak žijeme přeci všichni v ideálních vztazích,“ glosuje terapeut.

Zkreslené představy o ideálním vztahu

Podle odborníka je problém i v tom, že lidé mají zkreslené představy o ideálním vztahu. „Pokud lidé touží po harmonii, tak je možná lepší jet do Himálají a tam meditovat, ideálně sám,“ poznamenává Rataj s tím, že konflikty a krize svým způsobem ke vztahům patří.

„Čím více se lidi vyhýbají konfliktům a zraněním, neřeší, potlačují, kumulují své pocity, tak tím spíše je záchranou, že přijde krize. Krize je příležitostí, abychom se mohli uzdravit,“ vysvětluje manželský poradce.

Podle odborníka je přitom běžné, že ti, kterých se krize týká, si problémy uvědomují až s velkým zpožděním. A také to, že partneři vnímají krizi rozdílně. Zatímco jeden se trápí a uvažuje o rozchodu, druhému přijde, že je všechno v pořádku a partnerovy pocity jsou pak pro něj překvapením.

Páry si stěžují na potíže s komunikací

Jedním ze způsobů jak krizi překonat je právě párová terapie. Podle Pavla Rataje si páry nejčastěji stěžují na to, že mají problém s komunikací. „Cílem terapie je zjistit, co se ve vztahu děje. Na začátku proto musíme vytvořit dostatek bezpečí, aby se lidé mohli otevřít a zjistit, co je trápí, co je blokuje,“ popisuje poradce průběh terapie.

Podle Rataje přitom neexistuje univerzální řešení, které by lidem pomohlo. A není ani problém, který by byl pro všechny vztahy společný. „Důvody jsou pokaždé jiné a nepředvídatelné, příběh každého vztahu je jedinečný,“ ujišťuje expert.

Rataj je však přesvědčený, že každý vztah má smysl zachraňovat. „Nikdy nedoporučujeme lidem, aby se rozešli, to je něco, co by si lidé měli rozhodnout vždy sami,“ vysvětluje základní pravidlo, kterým se při své práci řídí.

V nadcházejícím týdnu manželství by si podle něj lidé měli najít čas, aby se zamysleli nad svým vztahem a pokusili se více myslet na partnera. „Kolik času denně věnujeme tomu, že přemýšlíme o tom, jak se má můj partner a co bychom pro něj mohli udělat?“ ptá se terapeut.

Zobrazit celou diskusi