Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zemřel Tomáš Haišman, „architekt“ české migrační politiky. Řešil už běžence z Balkánu

Autor: base, ČTK - 
8. března 2018
08:28

Po těžké nemoci v úterý zemřel někdejší dlouholetý ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. Bylo mu 66 let. Informovaly o tom čtvrteční Lidové noviny a web Aktuálně.cz, kterému to potvrdil bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Loni v létě Haišman z ministerstva vnitra po bezmála čtvrtstoletí odešel, od podzimu se měl stát diplomatickým zástupcem České republiky v Kosovu. Ze zdravotních důvodů už ale do Prištiny neodjel.

Vystudovaný historik a etnograf přišel na vnitro jako odborník na menšiny v prosinci 1992, záhy se začal věnovat cizinecké problematice. V devadesátých letech vytvářel zásady českého přístupu k běžencům. Tehdy řešil především velký příliv uprchlíků z Balkánu, z nějž lidé utíkali před válkou v tehdejší Jugoslávii. Dvacet let řídil odbor azylové politiky s téměř tisícovkou zaměstnanců, donedávna rozhodoval o osudech žadatelů o azyl v tuzemsku.

V poslední době se Haišman ostře vyjadřoval o uprchlické vlně do Evropy. Na semináři ve Sněmovně například v říjnu 2016 řekl, že do Evropy přicházejí z islámského světa výhradně ekonomičtí imigranti. Veřejně také kritizoval kvóty Evropské unie na přerozdělení migrantů mezi členské státy, které označil za „neomarxistické experimenty“.

Video  Uprchlíci riskují své životy i životy svých dětí. Takto jim z přeplněných člunů pomáhají záchranáři.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iva7 ( 9. března 2018 23:22 )

Byl to člověk na svém místě. Lidský, čestný a nebojácný. Mnoha lidem pomohl. Čest jeho památce.

mandat ( 8. března 2018 11:32 )

Zpusobil vic skody, nez uzitku. Proc se nestaral o vyreseni problemu s obcany cikanskeho puvodu, co si dnes nepochopitelne nechaji rikat ROMA ?

Zobrazit celou diskusi