Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Minsku pokračují protesty a zatýkání, policie přitvrzuje. Babiš: Skandál

Autor: ČTK - 
12. srpna 2020
14:55

V Bělorusku už třetí noc pokračovaly protesty proti průběhu a falšování výsledků nedělních prezidentských voleb, v nichž podle centrální volební komise opět zvítězil autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Zásahy speciálních policejních oddílů byly i v úterý večer a během následující noci brutální, jak dokumentují záběry zveřejněné na sociálních sítích. Státní agentura Belta napsala, že v Minsku byli zatčeni koordinátoři protestů a že škody způsobené během nepokojů v hlavním městě dosáhly půl milionu běloruských rublů (4,5 milionu korun). Lidé, kteří protestují v Bělorusku kvůli podezření na zmanipulování prezidentských voleb ve prospěch současné hlavy státu Alexandra Lukašenka, by měli být chráněni, ne zraňováni. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Podle Babiše musí Evropa zareagovat konkrétními kroky, ne jen deklaracemi. Jde o skandál, míní.

Belta ve středu ráno bez bližších podrobností informovala, že byl zadržen muž, který si v 16. patře hotelu Belarus pronajal pokoj, z něhož koordinoval akce. Řídil prý tři muže, kteří pak dávali pokyny stovkám dalších lidí, s nimiž byli spojení.

Od nedělních voleb vycházejí v Bělorusku do ulic tisíce demonstrantů nespokojených s Lukašenkovou vládou a odmítajících jeho zřejmě zmanipulované vítězství. Prezident ale dal jasně najevo, že je odhodlán udržet si úřad s nasazením „všech prostředků“.

Za dva dny zatkli pět tisíc osob

Během prvních dvou nocí protestů bylo při rozhánění davů zraněno mnoho desítek lidí a podle ministerstva vnitra policisté zatkli na 5000 osob. Od úterního večera k nim přibylo dalších více než 1000 zadržených. Podle ministerstva zdravotnictví do nemocnic sanitky rozvezly nových 51 zraněných civilistů. Zranění utrpělo i 14 policistů.

Mluvčí ministerstva vnitra Volha Čamadanová agentuře AFP řekla, že množství demonstrantů bylo uplynulou noc nižší než dříve a rovněž tak počet měst, kde se konaly protesty. Později ministerstvo upřesnilo, že těchto měst bylo 25. TASS s odvoláním na stejný zdroj napsal, že již bylo zahájeno 17 trestních stíhání kvůli napadení policistů.

Podle stále předběžných výsledků ústřední volební komise volby s účastí více než 80 procent voličů vyhrál Lukašenko se ziskem 80 procent hlasů. Termín oznámení konečných úplných výsledků ale komise doposud nesdělila. Podle agentury TASS má lhůtu do 19. srpna.

Problémy s internetem trvaly v Bělorusku celou středeční noc, podle serveru Tut.by byl přístup částečně obnovený až ráno. Podle opozice jde o taktiku úřadů omezit možnost kontaktů mezi lidmi a tímto způsobem dosáhnout snížení počtu účastníků protestů.

Při demonstracích v Bělorusku zemřel nejméně jeden člověk, další desítky utrpěly zranění. Při demonstracích v Bělorusku zemřel nejméně jeden člověk, další desítky utrpěly zranění. | ČTK / AP / Sergei Grits

Brutalita policistů se stupňuje

Podle pozorovatelů zásahy proti demonstrantům se stupňují a jejich tvrdost v noci na dnešek ještě předčila brutalitu policistů z předchozích dvou večerů. Opět se objevily snímky zachycující mlácení protestujících obušky a jejich zatýkání.

Situací v Bělorusku se budou na mimořádné schůzce zabývat také ministři zahraničí Evropské unie. Podle švédské ministryně Ann Lindeové se jednání uskuteční v pátek a hovořit by se mohlo i o sankcích vůči Lukašenkově režimu. Polsko v pondělí vyzvalo, aby se o povolební situaci v Bělorusku jednalo dokonce na úrovni premiérů a prezidentů zemí EU.

„Sledovali jsme protesty a podporujeme, aby byli protestující chráněni a aby nebyli zraňováni. Je to v zájmu všech. Budeme dále hovořit o riziku pro běloruské lidi. Chceme, aby měli svobodu, stejně u lidí na celém světě,“ řekl Pompeo. Zmínil v této souvislosti také Írán, Rusko a Čínu. „Chceme, aby všichni měli stejné příležitosti a svobody. Budeme se snažit dělat to nejlepší, co můžeme, aby i lidé v Bělorusku to měli,“ dodal.

Během prvních dvou nocí protestů bylo při rozhánění davů zraněno mnoho desítek lidí a podle ministerstva vnitra policisté zatkli na 5000 osob. Od úterního večera k nim přibylo dalších více než 1000 zadržených.

Babiš: Nestačí zůstat u deklarací

Babiš očekává, že Evropská unie nezůstane pouze u deklarací, ale že budou přijata konkrétní opatření. Situaci v zemi považuje za šokující a skandální, neměl podle svých slov představu, že se něco podobného může v Evropě dít. „Samozřejmě režim, který tam je, je nepřijatelný, to, co se děje v ulicích, je nepřijatelné, jak to proběhlo, je nepřijatelné. Jde o to, jestli Evropa zůstane jen při pouhých deklaracích, nebo podnikne konkrétní kroky,“ poznamenal český premiér.

Situací v Bělorusku se budou na mimořádné schůzce zabývat ministři zahraničí Evropské unie. Podle švédské ministryně Ann Lindeové se jednání uskuteční v pátek a hovořit by se mohlo i o sankcích vůči Lukašenkově režimu. Polsko v pondělí vyzvalo, aby se o povolební situaci v Bělorusku jednalo dokonce na úrovni premiérů a prezidentů zemí EU. Česko je podle Babiše pro.

„Buď Evropská rada, nebo Evropská komise by měla rychle přijít s nějakým návrhem. Není možné, aby v Evropě, blízko nám, se stávalo to, co se stalo,“ uzavřel Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nevervsemucoctes ( 12. srpna 2020 18:22 )

Nic není tak černobílé, jak se vám snaží "média" a "politici" vnucovat.
Psal se rok 2004.....

20.10.2004
Prezident Spojených států George W. Bush podepsal zákon, který podporuje demokratizaci Běloruska a povoluje poskytování amerických financí na tyto účely. Nový zákon vyzývá americkou vládu, aby finančně podporovala vznik politických stran, společenských hnutí a nezávislých médií v Bělorusku.

Zobrazit celou diskusi