Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

S Putinem do roku 2036? Rusové ho podpořili, volili na polích i v nemocnicích s koronavirem

Aktualizováno -
2. července 2020
07:26
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. července 2020
12:50

V Rusku skončilo referendum o změnách v ústavě. Změny umožní prezidentovi Vladimiru Putinovi zůstat u moci i po vypršení nynějšího mandátu. Hlasovalo se skutečně po celém Rusku, dobrovolníci navštěvovali v nemocnicích pacienty s koronavirem, další se vydali domů za seniory. Na různých místech včetně polí byly přistavěny mobilní hlasovací místnosti, například autobus. Do odlehlých oblastí se vydaly vrtulníky. Změny v ústavě podpořilo 78 procent ruských voličů. Potvrzují to výsledky referenda po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů. 

Balík změn, ve kterém nechybí zmínka o bohu, o nepřípustnosti znevažovat válečné hrdinství či o manželství jako svazku muže a ženy, již schválily obě komory parlamentu, sněmy všech 85 regionů i ústavní soud a podepsal prezident.

Podle agentury TASS 78,03 procenta Rusů podpořilo příslušné ústavní dodatky. Ústřední volební komise přitom sečetla 99,02 procenta hlasů. Proti změnám ústavy se vyslovilo 21,16 procenta hlasujících. Účast dosáhla téměř 65 procent z přibližně 110 milionů oprávněných voličů.

V Rusku končí referendum, Putinovi prodlouží léta v Kremlu, (01.07.2020). V Rusku končí referendum, Putinovi prodlouží léta v Kremlu, (01.07.2020). | Reuters

Referendum začalo 25. června a skončilo ve středu ve 20 hodin místního času každého časového pásma. Dílčí výsledky přitom začaly úřady uveřejňovat už v době, kdy se v západních částech rozlehlé země ještě hlasovalo. Opozice průběžné výsledky hlasování zpochybnila.

Původní hlasování překazil koronavirus

Původně se mělo referendum konat 22. dubna, ale kvůli pandemii koronaviru bylo odloženo. S ohledem na riziko nákazy nechaly úřady hlasování rozložit na více dnů. Hlasovat se tak začalo již 25. června, den po velké vojenské přehlídce v Moskvě, v některých odlehlých končinách Dálného východu a Sibiře či na lodích a polárních stanicích ještě dříve.

Putin v čele Ruska může pokořit rekord

Pokud se tato čísla potvrdí, Putin se po dokončení mandátu v roce 2024 bude moci nechat znovu zvolit prezidentem i na dvě další šestiletá období. V Kremlu by tak mohl setrvat až do května 2036. Pokud se tak stane, délkou působení v čele státu překoná všechny sovětské vládce z 20. století.

Putin, který první zásadnější reformu ústavy od jejího přijetí inicioval lednovým projevem k poslancům, ještě v úterý apeloval na voliče, aby šli k urnám a svým hlasováním podpořili „stabilitu, bezpečnost a prosperitu“ vlasti.

marais ( 2. července 2020 09:48 )

Správně.

offline ( 1. července 2020 23:17 )

Procento souhlasných hlasů bylo stanoveno již při plánování referenda.

gabreta ( 1. července 2020 22:06 )

Nejspíš sami Rusové ví proč Putinovi dali takovou důvěru! Nebo to snad zařídili hekři??

Zobrazit celou diskusi