Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trump promluvil o koupi Grónska od Dánů, premiérka se mu vysmála: „Absurdní“

Aktualizováno -
19. srpna 2019
08:00
Autor: ČTK, tva - 
18. srpna 2019
19:55

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow v neděli potvrdil, že administrativa prezidenta Donalda Trumpa zkoumá možnost nákupu Grónska. Není to prý jen nejapný žert, jak si myslí dánští politici. Samotný Trump následně, že nedávno o takovém kroku jednal, nejde však podle něj o bezprostřední prioritu. Dánská premiérka Mette Frederiksenová prohlásila, že Grónsko, které je autonomní součástí Dánského království, není na prodej.

Vyvíjí se to. Díváme se na to,“ řekl Kudlow v pořadu Fox News Sunday. „Dánsko vlastní Grónsko. Dánsko je spojenec. Grónsko je strategické místo... Jenom říkám, že prezident, který něco ví o kupování nemovitostí, se na to chce podívat,“ uvedl poradce.

O přání Trumpa, aby USA koupily Grónsko, které je dánským autonomním územím, informoval v polovině tohoto týdne jako první list The Wall Street Journal (WSJ).

Dva lidé, kteří o záležitosti vědí přímo, WP řekli, že Trump o tomto svém nápadu hovořil už několik týdnů. Podle nich jeho poradci nyní čekají na další instrukce, než se rozhodnou, jak vážně by se tím měli zabývat.

Grónsko: Nerostné bohatství a strategická poloha

O novém vývoji v celé věci informoval list The Washington Post (WP). Ten ve čtvrtek napsal, že Trump se svých poradců několikrát při různých neformálních příležitostech zeptal, jestli je nákup Grónska uskutečnitelný. Zaujaly ho tamní bohaté nerostné zdroje a značný geopolitický význam.

Někteří lidé z prezidentova okolí podle listu plán podporují, jiní ho považují za bláznivou chiméru, jež má k realitě daleko. Reakce dánských politiků na tuto informaci byla vesměs negativní. Dánská vláda pak na svém oficiálním webu jasně konstatovala, že „Grónsko na prodej pochopitelně není“.

Trump nyní novinářům potvrdil, že nedávno o možnosti koupě Grónska diskutoval. „Myšlenka přišla ne přetřes a strategicky je to zajímavé,“ řekl Trump na letišti v Morristownu ve státě New Jersey. Zdůraznil však, že nejde o prioritu číslo jedna.

Premiérka Dánska: Absurdní

Dánská premiérka Frederiksen listu Sermitsiaq během návštěvy Grónska potvrdila vládní stanovisko - a sice že Dánsko není na prodej. Myšlenku jeho prodeje Spojeným státům označila za absurdní. „Grónsko není dánské. Grónsko patří Grónsku. Silně doufám, že to nebylo myšleno vážně,“ prohlásila politička.

Taurus70 ( 19. srpna 2019 21:55 )

Premierka rekla "je to absurdni o nicem jsme nejednali a ta castka taky nesedi;😂😂😂

bre-burda ( 19. srpna 2019 11:22 )

Stejně "absurdní" bylo kdysi rozdělení Československa nebo rozpad SSSR - a jakpak to dneska funguje? Nikdy neříkej nikdy!

.tg.bb ( 19. srpna 2019 09:29 )

Donald je primitivní tvor. Ale i tady má své fanoušky Zajímavé, že se kryjí s voliči Zemana a SPD V Grónsku to zatím berou jako žert. Ten chlap s přehazovačkou nadělá takovou škodu, že se z ní USA budou vzpamatovávat ještě dlouho.

kajineknahrad ( 19. srpna 2019 08:50 )

Blábol pro blbečky, viz blitka pode mnou.

gotzur ( 19. srpna 2019 02:04 )

Dánové by Grónsko "prodali" USA jen pod nátlakem - zastrašováním, vydíráním a podobně. Jedna Aljaška jim zřejmě nestačí. Nebo si Trump spletl dobu. I to je možné.

Zobrazit celou diskusi