Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Zbyla jen lebka a kus kalhot. Pytláka nosorožců napadl slon a sežral lev

Autor: Mii - 
8. dubna 2019
23:25

Pokus o lov chráněného nosorožce se rozhodně nevyplatil pytlákovi v Jižní Africe. Když po zvířeti pátral v Krugerově národním parku, zaútočil na něj slon, který jej usmrtil. Jeho mrtvolu následně začala okusovat skupina lvů, která z něj nechala pouze krvavé kosti. Incident vyšetřuje policie, informuje deník The Guardian.

O pytláctví se podle místních úřadů pokoušela skupina mužů. Policie o nich obdržela informaci 1. dubna s tím, že chtějí ulovit nosorožce. Nikdy se jí to ovšem nepodařilo, protože agresivní slon jednoho z mužů zabil.

„Jeho komplicové údajně odnesli mrtvé tělo na cestu, aby ho kolemjdoucí mohli ráno najít. Pak z parku zmizeli,“ popisoval, co se stalo, policejní důstojník Leonard Hlathi, který se incidentem zabývá.

Skupina podle něj dokonce kontaktovala rodinu mrtvého muže a o smrti ji informovala. Ta okamžitě zavolala policii, která vyslala pátrací tým. Žádné mrtvé tělo ovšem najít nemohla, protože už se stmívalo.

Nakonec se muže podařilo najít až 4. dubna poblíž oblasti zvané Krokodýlí most. Tělo nebylo lehké identifikovat, příliš z něj nezbylo. „Ohledání scény ukázalo, že skupina lvů ho kompletně sežrala. Zbyla jen lebka a kusy kalhot,“ uvedl Isaac Phaahla, komunikační manažer Krugerova národního parku. Policie posléze vypátrala i zbylé pytláky, zatkla je.

Soud s muži proběhl 5. dubna. Obviněni jsou z nelegálního držení zbraní a munice, pokusu o pytláctví a vstupu na zakázané území. „Přijít do Krugerova národního parku pěšky bez povolení není moudré, člověku hrozí spousta nebezpečí a tento incident je toho důkazem. Je to smutné, protože dcery nyní truchlí nad smrtí svého otce a nedostanou se k nim ani žádné ostatky,“ konstatoval jiný manažer parku.

Hodnotnější než zlato a kokain

Afrika má s nelegálním loven nosorožců dlouhodobě problém. Konkrétně v Jižní Africe žije okolo 80 procent světové populace těchto zvířat a pytláci se je neustále snaží vyhledávat. Jen mezi lety 2013 a 2017 tu bylo každoročně zabito okolo 1000 nosorožců. Pouze loni počet klesl na 769.

Krugerův národní park je často cílem pytláků, protože tu je největší koncentrace nosorožců na světě. Útočníci je loví kvůli jejich rohu, který lze na černém trhu prodat za 130 tisíc dolarů za kilogram. Je tedy hodnotnější než zlato nebo kokain.

Zobrazit celou diskusi