Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Atentátník zabil tři české vojáky. Martin, Kamil a Patrik neměli šanci, výbuch bořil zdi

Autor: ČTK, nkov, bud - 
5. srpna 2018
18:40

Tři čeští vojáci zemřeli při sebevražedném útoku, když hlídkovali v okolí základny Bagrám v Afghánistánu, uvedla česká armáda. Byli to rotný Martin Marcin (†36) a desátníci Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25). Jedná se o vojáky z mechanizované jednotky v Táboře. Atentátníkovi bylo okolo 18 let, uvedl místní bezpečnostní činitel. Výbuch byl tak silný, že bořil okolní zdi.

Útok se odehrál v noci, a to v 3:50 českého času při hlídkové pochůzce v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan. Zaútočil sebevražedný atentátník. Šlo o běžnou hlídku v předem stanoveném prostoru. Zabiti byli vojáci 42. mechanizovaného praporu z Tábora.

Při výbuchu zemřeli okamžitě

„Při obchůzce museli kvůli terénu vojáci vystoupit ze svých vozidel a museli pokračovat pěšky. Útok byl nenadálý a byla spatřena pouze jedna osoba. Šlo o prostor, který byl vybrán tak, že následky byly fatální. Vojáci zemřeli okamžitě,“ popsal detaily útoku generálmajor Jiří Verner na tiskové konferenci.

Video  „Výbuch byl fatální.“ Generálmajor popsal útok na české vojáky, kteří zemřeli v Afghánistánu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uvedl, že útočník byl pravděpodobně Afghánec, ale zatím není jisté, jestli byl součástí hnutí Tálibán. Právě toto hnutí se k útoku přihlásilo. Útočník zranil také jednoho Američana a dva vojáky afghánské armády.

Rodiny zabitých vojáků už byly informovány, k dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani. Armáda nyní připravuje převoz ostatků českých vojáků zpátky do Česka. Letecký speciál by je měl dopravit ve středu.

„Jsou to hrdinové“

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům,“ sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky Aleš Opata.

„Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

V Afghánistánu zemřelo už 13 vojáků

Při afghánských misích dosud zahynulo 13 českých vojáků. Severoatlantická aliance vede v Afghánistánu nebojovou misi Rozhodná podpora. Vojáci NATO nevedou v zemi bojové operace, podporují ale afghánské bezpečnostní síly.

Česká armáda má nyní v zemi mandát na 250 vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině