Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Důvěrnice jihokorejské exprezidentky dostala za korupci 20 let vězení

Autor: CTK, ivm - 
13. února 2018
11:15

Důvěrnice bývalé jihokorejské prezidentky Čche Son-sil byla v úterý odsouzena k 20 letům vězení za korupci z loňského března. Skandál vedl k sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Prokuratura pro důvěrnici žádala 25 let. Soud podle zpravodajského serveru BBC také udělil Čche pokutu 18 miliard wonů, což je v přepočtu skoro 342 milionů korun.

Čche Son-sil podle obžaloby využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Skandál se týkal i největší jihokorejské společnosti Samsung, jejíhož šéfa I Če-jonga soud loni v srpnu poslal na pět let do vězení za úplatkářství. Letos v únoru byl překvapivě propuštěn.

Žena přiměla firmy k poskytování úplatků

Bývalá prezidentka Pak Kun-hje byla odvolána z funkce a vzata do vazby loni v březnu. V soudním procesu, který byl pak zahájen v květnu, čelí obvinění ze zneužití pravomocí. Žena údajně přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši desítek milionů dolarů a zpronevěřila až 3,8 miliardy wonů (72 milionů Kč) z fondů tajných služeb. Exprezidentka vinu odmítá.

Soud v úterý také poslal za úplatkářství na dva a půl roku za mříže šéfa nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pina. Důvěrnice Čche Son-sil podle obžaloby výměnou za různé výhody získala od Lotte sedm miliard wonů (133 milionů Kč). Firma pochybení už dříve odmítla.

Zobrazit celou diskusi