Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„S Kimem mám dobrý vztah,“ chvástá se Trump. Jak diktátora KLDR hodnotí Putin?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
13. ledna 2018
21:55

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru poskytnutém listu The Wall Street Journal uvedl, že má se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem „pravděpodobně“ velmi dobrý vztah. V nedávné době se přitom oba politici kvůli jadernému programu asijské země vzájemně častovali řadou urážek. Zda s vůdcem KLDR už telefonicky hovořil, Trump říci odmítl. V rozhovoru kritizoval také svého exporadce Steva Bannona a zopakoval, že za plánovanou hraniční zeď zaplatí Mexiko.

„Mám pravděpodobně velmi dobrý vztah s Kim Čong-unem,“ řekl Trump v rozhovoru a dodal: „Mám s lidmi vztahy. Myslím, že byste byli překvapeni.“ Na otázku, zda už někdy se severokorejským vůdcem telefonicky hovořil, Trump odpověděl, že to nechce komentovat. „Neříkám, že ano, ani že ne. Prostě to nechci komentovat,“ uvedl. V rozhovoru rovněž pochválil Čínu za tlak, jaký na KLDR vyvíjí, dodal ovšem, že by Peking mohl dělat víc.

„Malý tlustý rakeťák“

Překvapivý výrok šéfa Bílého domu o vztahu se severokorejským vůdcem zazněl po několika měsících ostré války slov. V září Trump varoval, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy a jejich spojence, nebudou mít USA jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit. Kim Čong-un v reakci na toto vyjádření pohrozil USA nejtvrdšími protiopatřeními v historii a o americkém prezidentovi řekl, že je choromyslný. Trump Kim Čong-una v minulosti označil za „malého a tlustého“ či za „rakeťáka“.

V listopadu Trump na cestě po Vietnamu uvedl, že by bylo navázání přátelství s Kim Čong-unem „divné“, je to podle něj ale také možnost.

Trump: Můj knoflík je větší

Poslední slovní přestřelka, k níž došlo mezi oběma politiky počátkem letošního roku, se točila kolem jaderných arzenálů. Kim ve svém novoročním projevu varoval USA, že má stále na stole jaderné odpalovací tlačítko a může kdykoli zahájit útok na Spojené státy. Trump mu vzkázal, že má v Bílém domě „mnohem větší a mocnější“ jaderný knoflík.

Ostrá vyjádření na Twitteru, která se často týkají i Kima, Trump v rozhovoru označil za součást své strategie. „Zažijete to se mnou častěji,“ řekl šéf Bílého domu. „A pak, z ničeho nic, je někdo můj nejlepší přítel. Mohl bych vám jmenovat dvacet případů. Vy byste mi jich mohli dát třicet,“ dodal s tím, že je „velmi flexibilní člověk“.

Putin: Kim je mazaný

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je mazaný dospělý politik, první kolo napjaté situace na Korejském poloostrově vyhrál. V Moskvě to dnes prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Kim podle něj „vyřešil strategický úkol KLDR“.

Podle Putina by po vyřešení tohoto úkolu měl severokorejský režim přejít k dialogu o denuklearizaci poloostrova. Krizi vyřeší jen jednání, řekl kremelský vůdce. Je přesvědčen, že Kim „má teď samozřejmě zájem situaci vyřešit, urovnat, zklidnit“.

KLDR jako jaderná mocnost

Severní Korea je vystavena tvrdé kritice mezinárodního společenství kvůli raketovému a jadernému programu, díky němuž se Pchjongjang označuje za „jadernou mocnost“ a hrozí útokem na Spojené státy. Rada bezpečnosti OSN přijala už několik rezolucí odsuzující severokorejské ambice, které podepsalo i Rusko. Podle Kima jsou jaderné zbraně namířené jen na USA, Rusko ani Čínu neohrožují.

Samo ( 31. března 2018 10:12 )

Putin se opět projevil jako pokrytec. Prý má dobré vztahy s Kim Čong Unem. A co jsou to za dobré vztahy, když není schopný ani trochu ovlivnit jeho konání na korejském poloostrově a jeho okolí a donutit toho malého tlusťocha aby dodržoval mezinárodní právo. Ale to nedodržuje ani Putin, takže rovný rovného si hledá.

Zobrazit celou diskusi