Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vypadá jako „strašák do zelí“: Nová socha Melanie Trumpové budí vášně! Tu původní podpálili

Autor: ČTK - 
16. září 2020
11:20

Novou sochu manželky amerického prezidenta vytvořil umělec žijící v Německu. Původní dřevěnou sochu Melanie, která stála u města Sevnica, totiž v červnu poničili vandalové.

Ve Slovinsku byla dnes odhalena bronzová socha americké první dámy Melanie Trumpové, píše agentura Reuters. Socha od amerického umělce žijícího v Berlíně Brada Downeyho stojí blízko města Sevnica, kde Trumpová vyrostla, a má sloužit jako náhrada za dřevěné vyobrazení bývalé modelky a manželky Donalda Trumpa, které v červenci poničili vandalové.

Socha umístěná na téměř třímetrovém podstavci má hrubé tvary a nerozpoznatelnou tvář a dle zveřejněných fotografií se podobá dřívější poničené skulptuře. Na rozdíl od ní je ale vyvedená v jedné barvě, zatímco dřevěná Melania měla modrý kabát, který si skutečná Trumpová oblékla, když její manžel v roce 2017 skládal prezidentskou přísahu. Nově odhalenou sochu doplňuje tabulka s nápisem „Socha je věnována věčné vzpomínce Melanina pomníku, který stál v těchto místech“.

Původní dřevěnou sochu, které se dostalo od kritiků přezdívky strašák do zelí, si objednal Brad Downey u místního lidového umělce Aleše Župevce. Socha se stala terčem žhářského útoku v noci 4. července, kdy USA slavily den nezávislosti. Vzhledem k tomu, že cílem nebylo věrné zobrazení podoby ženy šéfa Bílého domu, považovali někteří dílo za parodii.

Trumpova manželka se narodila jako Melanija Knavsová v roce 1970 ve slovinské obci Novo Mesto, vyrůstala ale v Sevnici. Když jí bylo kolem dvaceti, Slovinsko opustila a začala se věnovat kariéře modelky. Za Trumpa se provdala v roce 2005.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SCHWARZENBERG ( 16. září 2020 11:58 )

A co Michelle Obama ? Nikdo neodhalil že vypadá jako opice z pralesa ?

Zobrazit celou diskusi