Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Daňový balíček i bez podpisu Zemana dál platí, Ústavní soud ale Hradu vyčinil

Aktualizováno -
29. června 2021
15:42
Autor: ČTK - 
14. ledna 2021
12:07

Daňový balíček, který nepodepsal prezident Miloš Zeman, zůstává v platnosti. Ústavní soud zamítl návrh na jeho zrušení. Existovaly pochybnost o ústavnosti přijetí. Způsob přijetí daňového balíčku, který zrušil superhrubou mzdu, se rozhodlo napadnout u Ústavního soudu 19 senátorů z klubů Starostů, KDU-ČSL a frakce hnutí Senátor 21 a Pirátů. Oznámil to ve středu senátor STAN David Smoljak. Povinnost prezidenta je podepsat zákon, nebo vetovat. U daňového balíčku nepostupoval v souladu s ústavou. Zákon ale platí i bez jeho podpisu, zmínil Ústavní soud.

Při přijetí daňového balíčku nebyly podle Smoljaka dodrženy ústavou předepsané náležitosti. Senátoři napadli zejména to, že prezident Miloš Zeman zákon nepodepsal, ale vrátil Sněmovně, čímž jej podle některých právníků patrně omylem vetoval, a dolní komora tak měla o balíčku hlasovat znovu. Hrad i vláda ale trvají na tom, že prezident zákon nevetoval, což Zeman potvrdil.

Senátorům také vadilo také to, že zákon podepsali pouze premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) místo předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO). Balíčku vytkli také to, že jeho změny podle nich Sněmovna řádně neprojednala.

„Ústavní soud respektuje, že prezidenti toto občas dělají, ovšem v souladu s ústavou to není. Ústavní povinnost prezidenta podepsat zákon tady je ve dvou ustanoveních ústavy,“ řekl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk. Pokud ale zákon není výslovně a jasně vetován, platí i bez podpisu prezidenta. Samotné nepřipojení podpisu nedosahuje podle ÚS takové intenzity, aby mělo vliv na řádné ukončení legislativního procesu.

Smoljak: Ohýbání ústavních pravidel musí skončit

Tak významný zákon, podle něhož občané mají platit státu daně, nemůže být přijímán a vyhlašován jako v nějaké banánové republice. Toto ohýbání předepsaných ústavních pravidel musí skončit,“ uvedl Smoljak.

Daňový balíček byl vyhlášen ve Sbírce zákonů loni na Silvestra a v účinnost vstoupil následující den. Zrušila se tak superhrubá mzda a místo ní začalo platit zdanění příjmů fyzických osob sazbami 15 a 23 procent. Zvýšila se také roční daňová sleva na poplatníka o 3000 korun a snížila se sazba spotřební daně z nafty o korunu na litr.

Schválená a platná podoba daňového balíčku znamená pro státní rozpočet výpadek příjmů v letošním roce 87,5 miliardy korun. Státní rozpočet schválený se schodkem 320 miliard korun s tím ale nepočítá.

marmat ( 17. ledna 2021 10:59 )

Covid_19: To všechno čeká asi na Vaše soukmenovce zdenkku!?
Ten koncert nadpozemské bezchybnosti a dokonalosti.
Zatím se ukládejte k spánku s nadějí a motivací, tak jako Bartoš a Fiala.

MAMKA2316 ( 16. ledna 2021 17:52 )

HVĚZDA PRAVICE !!§ KNÍŽE !!

Uživatel_5411569 ( 15. ledna 2021 11:07 )

Covid_19 ( 14. ledna 2021 22:59 )

daňový balíček dělá účetním pěkný zmatek, neustálé aktualizace programů, fakt se jim to povedlo, to je banda neschopů, vládnou a nejsou schopni si odhlasovat něco funkční na první pokus

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa