Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozpočet 2020 prošel: Babiš řečnil 3 hodiny, učitelům 3 miliardy nedali a obrali neziskovky

Aktualizováno -
4. prosince 2019
22:14
Autor: ČTK, vei, for - 
4. prosince 2019
07:20

Poslanci  ve středu po sněmovním maratonu schválili státní rozpočet na rok 2020. Třetí čtení poznamenaly nejrůznější trojky. Tři hodiny řečnil Andrej Babiš (ANO), který vynášel současnou vládu do nebes. 3 miliardy navíc na platy učitelů nepůjdou, rozhodli poslanci. Babiš do své řeči zahrnul i obhajobu své pozice vůči auditu Evropské komise. Jeho kritici – například lidovec Marian Jurečka nebo šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek – zmínili, že si spletl bod.

Ve Sněmovně hájil státní rozpočet za vládu samotný premiér Andrej Babiš. Ministryně financí Alena Schillerová měla totiž plné ruce práce v Senátu, kam vyrazila kvůli daňovému balíčku, který zvyšuje spotřební daně na alkohol, cigarety a také hazard.

Rozpočet na rok 2020 nakonec poslanci ve středu večer schválili. Pro jich bylo 108, proti 82.

Babiš řešil audity

Babiš začal mluvit krátce před desátou hodinou. Ač měl mluvit především o rozpočtu na rok 2020, zabrousil také na téma auditu Evropské komise, podle kterého je údajně ve střetu zájmů. 

„Česká republika nebude vracet peníze!“ začal Babiš úvodem a u auditu se chvíli zdržel. „Prosím média, neříkejte, že se bude něco vracet. Jsem přesvědčen, že žádný střet zájmů nemám, protože tady vznikl zákon proti Babišovi a já jsem podle něj postupoval,“ uvedl Babiš, do kterého se hned na sociálních sítích začali strefovat především opoziční poslanci. 

„Pan premiér po delší době přišel do Sněmovny, ale spletl si bod, nehovoří k návrhu státního rozpočtu ve třetím čtení, ale hovoří o svých kauzách a střetu zájmu,“ rýpl si do předsedy vlády například lidovec Marian Jurečka.

Většinu času ale Babiš strávil obhajobou letošního rozpočtu a výhledu plnění státní kasy v příštím roce. 

„Máme rozhodnout o nejdůležitějším zákonu roku a doufám, že se občané také něco dozvědí o něm a neskončí to jenom na Čapím hnízdě… Nechali jste rozkrást českou ekonomiku, utekly stovky miliard. Ale po 30 letech je nejdůležitější Čapí hnízdo,“ čílil se Babiš předtím, než šéf žalobců Pavel Zeman rozhodl o tom, že bude premiér znovu stíhán. Zářijový verdikt o zastavení stíhání platí pouze v případě jeho rodiny, nikoli premiéra samotného.

Babiš: Čeká nás skvělá budoucnost

Podle Babiše je rozpočet prorůstový, žádná krize nehrozí a peníze jdou podle premiéra především do lidí. Babiš přirovnal situaci ČR k Belgii, se kterou máme stejný rating. „Naši zemi čeká skvělá budoucnost, my se vracíme tam, kde jsme byli za první republiky,“ chválil se premiér.

Během svého vystoupení, kdy premiér probíral kapitolu po kapitole, také slíbil, že jak avizoval, představí 16. prosince Národní investiční plán, kde má vláda říct, kde se chystá do budoucna investovat. Ministři se prý inspirovali v historii, u T. G. Masaryka nebo u Bati. 

„Bude pro ministry, hejtmany, starosty a měl by sloužit jako podpora ekonomického růstu. My musíme investovat,“ plánuje premiér, který zároveň zalitoval, že podobný plán není už od roku 2000, kdy vznikly kraje.

Fiala: Babišovi nezbývá než kritizovat minulost

Babiš během svého vystoupení kritizoval nejen hospodaření předešlých vlád, ale kritizoval také pozměňovací návrhy opozice, která chtěla v rámci rozpočtu udělat na poslední chvíli ještě změny. ODS například přišla s plánem o snížení výdajů o 43 miliard.

„Andrej Babiš ví, že předkládá špatný rozpočet. Tak mu nezbývá nic jiného, než během svého projevu kritizovat minulost,“ odmítl kritiku minulých vlád na twitteru šéf ODS Petr Fiala. 

Podle ODS by zrušení slevy na jízdném přineslo do rozpočtu 5,5 miliardy korun. „Prosím vás, přečtěte si programové prohlášení vlády. Máme to na straně jedna. Proto to plníme. Udělali jsme to proto, aby měli studenti na vysoké nájemné. Myslím, že i senioři tuto slevu oceňují,“ kritizoval opozici Babiš.

Učitelé mají smůlu

Základní parametry návrhu státního rozpočtu včetně 40miliardového schodku už dolní komora schválila. Ve finále ji vedle závěrečného verdiktu čekají dílčí hlasování o poslaneckých návrzích na přesuny peněz v celkovém objemu skoro 180 miliard korun. Sešlo se jich kolem 160.

Poslanci vládní ČSSD Votava a Valachová neprosadili v souladu s dohodou v koalici přesun tří miliard korun z obsluhy státního dluhu na platy učitelů.

Sněmovna v dílčích hlasováních o rozpočtu odmítla návrhy Stanjury (ODS) na úsporu celkem 46 mld. Kč. Chtěl je převést na obsluhu státního dluhu.

„Vládní poslanci odmítli uspořit přes 40 miliard v rozpočtu na příští rok, jak jsme navrhovali. Příliš se tomu nedivím, chtěli jsme totiž škrtat hlavně dotace pro obří holdingy. Slibuji, že až budeme ve vládě, bude Česká republika hospodařit rozumně,“ okomentoval to Fiala.

Komunista Ondráček obral neziskovky

Naopak se vyhovělo komunistům. Poslanci přiklepli 300 milionů korun na nákup vlastnických práv ke kanalizacím a vodovodům, jak navrhoval šéf poslaneckého klubu KSČM Kováčik.

Policie dostane navíc 120 milionů korun na munici k výcviku střelby a na neprůstřelné vesty., což prosadil Zdeněk Ondráček (KSČM). A to na vrub nákupu služeb (100 mil. Kč) a dotací neziskovým organizacím (20 mil. Kč).

Další komunistra Miroslav Grebeníček prosadil převod 50 mil. Kč z podpory programů aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací v kapitole technologické agentury na činnost Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Na sociální služby půjde příští rok o 600 milionů korun navíc. Šlo o návrh rozpočtového výboru.

Poslanec Válek z TOP 09 neprosadil v dílčím hlasování Sněmovny o rozpočtu přesun dvou miliard korun ze slev na jízdné na elektrifikaci železničních tratí. Poslankyně Černochová (ODS) v dílčím hlasování o rozpočtu neprosadila navýšení částky pro armádu o 5,5 miliardy korun, měly jít hlavně na rozvoj bojových sil.

Sněmovna v dílčím hlasování o návrhu státního rozpočtu odmítla snahu poslankyně Kovářové (STAN) poslat čtyři miliardy korun na opravy krajských silnic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 5. prosince 2019 16:14 )

Proč by přidávali kantorům za to, že nic nenaučí a denně se nervují s nevycválanými spratky, když můžou o to víc přidat sobě a arogantním flákačům na zbytečných úřadech.

donypan ( 5. prosince 2019 12:39 )

Čurdova bonzácká strana a celý destruktivní blok to je pěkná sebranka.Je neuvěřitelné jakou mají hroší kůži.Mají,ale smůlu.V příštím volebním období budou zase dělat paté kolo u vozu.

dobryclovek ( 5. prosince 2019 12:29 )

jak lehce se pakáž udavaču dostala k moci,korytum 120000 měsíčně stačili hesla legalizace drog,boj s korupcí,dinosaury!! a Hřib Bartoš Michálek ikony dinosauři,korupce hnuj stačí 6let udávat Babiše!!! a prachy se sypou.Ani jim nevadí že za každého režimu je udavač odpad společnosti kdo muže takovým zrudám podat ruku!! My jdeme do voleb s hesly legalizace zlodějin,korupce doufáme koryta 120000 tisíc poslanecko sněmovnu jako bonus boj s Kalouskem!!!

zada ( 5. prosince 2019 11:31 )

Piráti se u mě zdiskreditovali úplně. Čurodovci co bonzují, ten jejich jidášský W...knecht, takovéhle svazáy máme volit?!?NSZ je taky shodil s hrušky. Pan Babiš je v klidu protože dobře víže jednal podle zákona. A jestli ty dotace kontroloval sámW ..knecht apodepsal Bendl z ODS, tak není co řečit. Ti jsou zodpovědní za to že to flákali a nekontrolovali. Sněmovna je zřejmě úplně mimo mísu, když nepochopila, že celá ta maškaráda všera spadla do hnoje!!! Babiš vyhrál, vyhrál preference, a Čurdy národ poslal někam....Oni si všichni neuvědomují, že "česká závist" je o něčem jiném a na téhle "závisti" nemůžou stavět ....Bohatí lidé totiž většině národa nevadí. Vadí jim lidé líní, mocichtiví a žvanilové o ničem s tituly. Pracovitost a viditelné výsledky a empatie byly vždycky v čechách ceněny hodně vysoko . Proto také stoupají reference panu Babišovi. Hlasy nás "vidláků" mají svoji vysokou a morální hodnotu! Pane Babiš držím palce, kritizovat minulé vlády je na místě, my je kritizujem každý den, kam nás to dotáhly . Držím palce a hodně zdraví, pane premiére.

dobryclovek ( 5. prosince 2019 11:28 )

učitelé a dost nejste na urovni všichni socialismus skončil spoustu učitelu je na urovni prodavaček penny. To samé lékaři typu mengele!zubaři už neví jak okrást pacienty to co chtějí za zuby,zákroky hraničí s mafii jak dlouho budou určitou skupinu nadlidí dotovat občané,rodiny které ani nemají na výpalné doktoru,zubařu,a neziskovky pane Babiš pořádně nakopat to jsou placené a dobře zrudy,­netáh­la,sli­z!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa