Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Protekční spratek“ Novotný vytáhl proti Rusům i komunistům. Štve je pomníkem vlasovců

Autor: simao, vlb - 
26. listopadu 2019
11:36

Pavel Novotný (ODS), starosta Řeporyjí a syn známého moderátora, se dostal do sporu s ruskou ambasádou. A opět i českými komunisty, které „provokoval“ již ve sporu s jejich poslancem Zdeňkem Ondráčkem (KSČM), když k výpovědi na policii přišel v uniformě pohotovostního pluku SNB a s obuškem. Po sporu o sochu maršála Koněva, kterého Novotný označuje za „zrůdu“ a „monstrum“, je tu spor další – o pomník vlasovců, který chce Novotný nechat postavit.

Starosta Řeporyjí a „protekční spratek“ Pavel Novotný (ODS) chce postavit pomník osvoboditelům své obce – vlasovcům. „Podle norimberského tribunálu byl Vlasov zločinec,“ vzkázali Rusové do Řeporyjí. Z toho si ale Novotný nic nedělá. Na twitteru si rýpl jak do ruské ambasády, tak do samotného prezidenta Ruska Vladimira Putina.

Novotný zveřejnil „oficiální stanovisko MČ Praha Řeporyje k varování velvyslanectví RF před zbudováním pomníku vlasovcům“.

„Řeporyje jako suverénní městská část považují stanovisko velvyslanectví RF za vměšování se do vnitřních záležitostí MČ, ale dočasně jej mají tzv. na salámu! MČ dále upozorňuje velvyslance RF, že jako zástupce státu adorujícího maršála Koněva – hanbu Rudé armády a vraždící zrůdu, která má na rukou krev tisíců nevinných civilistů, není v Řeporyjích – osvobozených 6. 5. 1945 vlasovci – vítán, stejně jako prezident RF Vladimir Putin,“ vzkázal Novotný.

Na svém vlastním účtu pak přitvrdil: „Rusové vyhrožují Řeporyjím. Jestli na nás zaútočí, zaútočíme my na jejich Karlovy Vary!“ Po oficiálním vyjádření prý uvedl „do pohotovosti dvě tankové divize“. „Zítra doručím obecní multikárou na velvyslanectví RF dopis pro Vladimira Putina, ať se do nás nes*re,“ dodal na facebooku Novotný.

Pobouřené Rusko

Pět a půl minuty – tedy v televizním zpravodajství značnou dobu – věnoval Pavlu Novotnému kanál Rossija 24. Vycházející hvězda české politiky, bývalý bulvární novinář a jmenovec pornohvězdy – tak reportérka  ve zpravodajském pořadu Vesti uvedla reportáž o starostovi Řeporyjí.

„My nestavíme pomník Vlasovovi, ale Ruské osvobozenecké armádě. Její vojáci fantasticky bojovali proti Němcům a zachránili Prahu před zkázou do příchodu Rudé armády. Zahynulo jich 300 a to o něčem vypovídá. Mně osobně nadchly činy ROA a role těchto lidí v Pražském povstání,“ řekl v rozhovoru podle překladu Novotný. Originální zvuk ale byl stažený na minimum. Podle ruské televize je  v České republice už roky živen mýtus o tom, jako by vojska generála Koněva Prahu ani neosvobodila, ale přišla k „hotovému“, protože všechno už udělali právě vlasovci.

Ruská televize dává kauzu pomníku vlasovcům do souvislosti s odstraněním sochy maršála Koněva, o kterém už rozhodlo městské zastupitelstvo Prahy 6. I tehdy Rusko reagovalo velmi pobouřeně. „Rozhodnutí schválené na místní úrovni může vážně rozjitřit dvoustranné vztahy a významně zkalit jejich ovzduší, a nezůstane bez odpovědi," pohrozilo v září ruské ministerstvo zahraničí. 

Ruská televize informuje o Pavlu Novotném Ruská televize informuje o Pavlu Novotném | Rossija24

Kdo byli vlasovci?

O co v tomto sporu jde? Vlasovci byli za druhé světové příslušníci Ruské osvobozenecké armády (ROA) podle jejího velitele generála Andreje Andrejeviče Vlasova, který padl do německého zajetí v roce 1942.

Šlo povětšinou o zajaté sovětské vojáky, válčící nuceně či dobrovolně na straně nacistického Německa proti Sovětskému svazu. Část z nich do jednotek vstoupila s nadějí, že se podaří svrhnou komunistický režim v SSSR, další chtěli uniknout smrti v koncentračních táborech.

ROA byla založena 14. listopadu 1944 v Praze a postupně vznikly dvě její divize. Od samého začátku panovalo mezi ruskými vojáky a německým velením napětí a nedůvěra. To rostlo s blížícím se koncem války, který sovětské vojáky v německých uniformách zastihl v okolí Prahy. Od 30. dubna 1945 začali navazovat představitelé ROA již oficiální kontakty s českým odbojem, který zvažoval jejich účast na připravovaném povstání v Praze a který se s nimi nakonec dohodl na jejich pomoci.

Vlasovovi pod velením Sergeje Buňačenka v Praze obsadili důležité opěrné body a uzly a ovládli velkou část Prahy a jejího předměstí. To se týká například i Řeporyjí. Zde vedli boje proti německým vojskům. Vzhledem k politické situaci ale Česká národní rada další pomoc vlasovců 7. května odmítla a ti druhý den ráno hlavní město opustili.

Část příslušníků ROA ještě v Čechách postříleli vojáci přicházející Rudé armády. Po skončení války byli velitelé vlasovců popraveni, obyčejní vojáci odsouzeni k těžkým žalářům a nuceným pracím v gulagu. Rusko je stále považuje za vlastizrádce.

Novotný vs. čeští komunisté

Pavel Novotný naopak považuje vlasovce za hrdiny. Jeho spor s ruskou ambasádou je přitom dalším ze střípků jeho střetů s českými komunisty.

Do ostrého sporu se s nimi starosta v barvách ODS dostal již kvůli soše maršála Koněva, ale také kvůli trestnímu oznámení ohledně jeho příspěvků ke Zdeňku Ondráčkovi, poslanci KSČM, který před sametovou revolucí sloužil v pohotovostních jednotkách SNB a účastnil se zásahu bílých helem proti demonstrantům během tzv. Palachova týdne. Mladý policista Ondráček tehdy o „mlácení“ mluvil i v Československé televizi při reportáži z Václavského náměstí.

Video  Novotný kvůli „mlátičce“ Ondráčkovi u výslechu v uniformě: „Je to koště a sv*ně.“  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Filipa vyzval k sázce o 100 tisíc korun

Novotného nyní zkritizoval i šéf KSČM Vojtěch Filip. „Zaznamenal jsem několik zajímavých zpráv v elektronické poště, s tím, že pan starosta P. Novotný pro své prohlášení o tom, že nemá mít volební právo ten, kdo má IQ pod 83,5 . Tak prý limit stanovil od vlastního IQ nad 83,6,“ zaútočil místopředseda Sněmovny.

Novotný vyzval Filipa – kterého tituluje jeho údajným krycím jménem ze spisů StB – k sázce o 100 tisíc korun. „Veřejně / závazně vyzývám Falmera k sázce o 100 000 Kč. Chytřejší bere. Náklady testování hradím já. Standardizovaný IQ test v rámci ind. cerz. servisu Mensy (příp. dle volby VF jiné relevantní instituce) + WAIS nebo Stanford-Binetův test, up to Falmer. JUDr. vs. 83,6 blb? Nemůže odmítnout!“

„Nabízím navíc závazně v rámci sázky, že během 30 min. před každým testováním vykouřím gram Jacka Herrera (či model dle výběru Falmera) a vypiji dvě piva a panáka absintu, nebo nabízím namísto uvedeného 30 hodin beze spánku před starty testů. Jak a kdy si řekneš, ty koště!“ navezl se Novotný do Filipa. 

Zastání od Štětiny, varování Rusů

Zastání v aktuálním sporu našel Novotný mj. i u bývalého europoslance Jaromíra Štětiny. „Pan Novotný, starosta Řeporyjí, se rozhodl postavit v obci pomník protistalinské Ruské osvobozenecké armádě. Vlasovci padlí při osvobozování Prahy byli stejně jako padlí Koněvovi vojáci obětí srážky dvou totalitních systémů – hitlerovského a stalinského. Ruská ambasáda vyhrožuje,“ podotkl.

„Chtěli bychom připomenout, že Ruská osvobozenecká armáda byla kolaborantskou ozbrojenou formací vytvořenou nacistickým vedením Třetí říše. V souladu s Chartou Mezinárodního vojenského tribunálu v Norimberku jsou zločiny Andreje Vlasova a jeho kompliců kvalifikovány jako účast na nacisty spáchaných válečných zločinech a zločinech proti lidskosti a napomáhání jim,“ uvedlo na facebooku ruské velvyslanectví.

„Pokud by byl pomník vlasovcům postaven v městské části Praha-Řeporyje, stalo by se to porušením závazků České republiky jako účastníka Úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti z roku 1968,“ doplnila ambasáda.

Video  Pavel Novotný u soudu kvůli údajnému podvodu Tomáše Řepky: Vyhrožuje mi!  - Tereza Kühnelová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kazin ( 27. listopadu 2019 21:36 )

Novotný je obyčejný nácek.Tohle co dělá tahle zrůda dělat obyčejný člověk už sedí. No bohužel není na Všechny stejný metr.Dal bych tomu hovado půl roku koncentráku i z plynem.🥶

iFender ( 26. listopadu 2019 18:26 )

Řeporyje si tedy zvolili "numero" a ODS s Fialou nic nekomentuji.Je ticho po pesine,vzdyt se nic nedeje.Po revoluci nechali temer vsechny pohlavary v klidu vse bylo okay dnes v roce 2019 30 let po revoluci si ODSka­,Nem­cova,­Stan­jura etc. zacnou vyrizovat ucty.Novotny je zid a nevadi mu ,ze chrabry Vlasov heiloval a potrasal si ruku s risskym velitelem SS Himmlerem.To je prece fuk!Nepoznal,ze si chteli zachranit reputaci a svou kuzi?

gabreta ( 26. listopadu 2019 18:16 )

Vy máte v ústavu sociální péče volby?

neregistrovany ( 26. listopadu 2019 13:45 )

Novotný by měl být premiérem. Na pomník jsem ochoten přispět

Kazin ( 26. listopadu 2019 13:44 )

Novotný je dobytek a kanál v jedné osobě co víc říct.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa