Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Maláčová slibuje: Klienti bankovní daň „neodnesou“. Babiš jednání odmítl

Aktualizováno -
15. dubna 2019
19:19
Autor: peb, ČTK - 
15. dubna 2019
14:43

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude jednat se sociálními demokraty o zdanění bank, jak je ČSSD navrhuje. Rozpočet se netvoří salámovou metodou, řekl ministerský předseda po pondělním jednání vlády. ČSSD přitom v návrhu bankovní daně skřížilo plány i to, že se jednání ve Strakově akademii protáhlo na 3,5 hodiny a na koaliční schůzku nedošlo.

Koaliční špičky ANO a ČSSD se dnes na plánované schůzce nesešly, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jednání o českém předsednictví Evropské unii. Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová ČTK napsala, že koalice se nesešla kvůli časovému skluzu jednání kabinetu. „Vláda měla trvat hodinu a trvala 3,5 hodiny,“ uvedla.

Před jednáním vlády Maláčová novinářům řekla, že ČSSD by chtěla s představiteli ANO mluvit o zavedení bankovní daně. Sociální demokraté už dříve představili plán, podle kterého by banky odváděly daň 25 procent místo nynějších 19 procent.

Maláčová slibovala: Klienty to nepoškodí

Díky konkurenci podle Maláčové banky případné zvýšení daně nepřenesou na klienty, naopak by to bylo osvěžení pro celý trh. Parametry daňové změny nechtěla Maláčová předjímat před večerním jednáním koalice, na které však nakonec nedošlo

„Dlouhodobě říkáme, pojďme se bavit o zdanění bank, aktiv bank, tam máme konkrétní návrhy,“ uvedla Maláčová. Připomenula, že koalice už se dohodla na zvýšení některých spotřebních daní a zavedení digitální daně, jak k ní nedávno přistoupila například Francie. Ministryně také řekla, že Česko by mělo podpořit evropské návrhy mířící ke konsolidaci daňového základu.

Na pravidelných koaličních jednáních jednou za dva týdny se zástupci ANO a ČSSD dohodli počátkem dubna. Oba subjekty se chtějí soustředit především na státní rozpočet, podrobnosti včetně například navýšení rodičovského příspěvku chtějí oznámit teprve poté, co dokončí celkovou dohodu.

Babiš varoval před „salámovou metodou“

Andrej Babiš však dnes uvedl, že daňové otázky koalice probírat nebude. „My jsme jasně řekli, že jednáme o rozpočtu,“ řekl. Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček má podle něho debatovat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) stejně jako další členové vlády. „Nemůžeme řešit rozpočet salámovou metodou, jasně jsme řekli, že musíme ho kompletně projednat celý, nejen výnosy a příjmy, ale i náklady,“ dodal premiér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vihor ( 15. dubna 2019 22:04 )

Tak to je světová novinka z dílny socanů. Nejprve slíbí rozdat peníze, a pak teprve vymýšlí novou daň, aby ty peníze měli komu vzít. Na tohle je už jen jeden lék. Všechny daně v celé Evropě zakázat a zrušit. Zpočátku by to asi byl šok a odneslo by to i pár milionů nevinných a nemohoucích, ale pak by se svět pročistil od všech těch parazitů typu ANO a ČSSD a lidé by se opět naučili žít ze svého.

prasatkopepicek ( 15. dubna 2019 20:29 )

Tovizejo ty blbko. Banky jen tak odepisou prachy a na nic to nebude mit vliv. A az oberete banky, kdo prijde na radu potom? Nova ceska pohadka - Bures a 14 loupezniku.

Linkavera ( 15. dubna 2019 19:45 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

bullshit ( 15. dubna 2019 19:31 )

Příslib nové daně, tak slavnému ANO asi docházejí prachy co vycůcli na EET. To jim to dlouho nevydrželo.Rozdává se a bere z cizího docela dobře. To, že to nezaplatí spotřebitel je pouze demagogické tvrzení této kreatury...

petr12 ( 15. dubna 2019 16:51 )

Venezuela Maláčová zase křepčí ***vi.y!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa