Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi si mohou za drahá data v mobilech sami, myslí si Nováková. Babiš kroutí hlavou

Autor: ČTK, FiM - 
18. února 2019
17:16

O pozdvižení se postarala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), podle které si Češi za drahá mobilní data mohou sami, protože se raději připojují přes veřejné wi-fi sítě. Ministryně to řekla v pořadu České televize 168 hodin s tím, že pokud budou zákazníci využívat internet od operátorů více, ceny za data se mohou snížit. Ceny mobilních dat jsou podle analýz u českých operátorů třetí nejvyšší v Evropě. Podle premiéra Andreje Babiše má Nováková částečně pravdu, serveru iDnes.cz pak řekl, že výrokům nerozumí a nesouhlasí s nimi.

Potíž v tlaku na ceny je podle Novákové v tom, že Češi nemají o mobilní data dostatečný zájem.  „Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ řekla Nováková v České televizi.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) po jednání vlády uvedla, že Nováková popsala informace v médiích za vytržené z kontextu. Plánuje k věci vydat stanovisko.

Podle Babiše vláda dělá vše pro to, aby se cena mobilních dat snižovala. Premiér opakovaně jednal s jednotlivými operátory a stále není s cenou spokojen. „Faktem je, že operátoři argumentují, že mají velké investice,“ poznamenal. Ministryně průmyslu má podle něj pravdu v tom, že pokud lidé budou více využívat data, pro operátory to může být výhodnější.

„My na ně tlačíme, nám se nelíbí tarify, protože individuálně, když jsem byl ministr financí, jsem vyjednal skvělý tarif, což se nakonec obrátilo proti mně, protože ho chtěli všichni. Je nepřijatelné, aby drobní uživatelé platili na tarify velkých firem,“ dodal Babiš.

Dražší data mají jen v Belgii a Německu

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na dotaz novinářů před zasedáním vlády označil slova Novákové za lehce absurdní. Pravým důvodem vysokých cen je podle něj nízká konkurence, popřípadě malý tlak regulátora. „Zkušenosti z okolních států ukazují, že ve chvíli, kdy na trh vstoupí nějaký další aktér, z logiky věci potom ceny jdou dolů. Není to o tom, že lidé chodí po městě a vyhledávají volné wifiny. To si opravdu myslím, že hlavní důvod není,“ řekl.

Podle analýzy společnosti Point Topic z loňského roku je v Česku průměrná platba za jeden gigabyte (GB) dat v mobilních sítích LTE třetí nejvyšší v Evropě. Vedla Belgie před Německem, kde vychází jeden GB na zhruba sedm dolarů, v ČR je to pět dolarů. Za Českou republikou následovaly ve výši plateb přepočtených podle parity kupní síly Španělsko a Slovensko.

Naopak mezi nejlevnější země s náklady hluboko pod jedním dolarem patřily Finsko, Rakousko nebo Švýcarsko.

flora ( 19. února 2019 00:05 )

Takovéhle vyjádření by se měla tesat do kamene, abychom nezapoměli kdo tady velí. Ministryně dosáhla na metu poslankyně Peckové. Ta byla pro snížení důchodů, protože důchodci se narodili za války a jsou na bídu zvyklí.... Těžko rozhodnout, která z nich si zaslouží zlatý metál.

kritick ( 18. února 2019 19:55 )

Babiši, ihned, ale IHNED!!! jí dej červenou kartu!!!

vagin-analev ( 18. února 2019 19:29 )

Tato soudružka s toho estébáckého spolku agenta stb bureše by měla dostat nobelovu cenu za ekonomii. Fakt vláda odborníků. I moje prase je chytřejší.

ttom ( 18. února 2019 19:27 )

To je ta vláda odborníků co Andrej sliboval. Jdu blejt velebnosti.

prasatkopepicek ( 18. února 2019 19:27 )

Jako kdyby tahle slepice byla prvni Buresova blbka. Jeho vlada je opravdu vladou odborniku, takze nic prekvapiveho. Schillerova, Slechtova, Dostalova... Jeho favoritka Krnacova taky nebyla zadna myslivna. Tok se uz pres ctyri roky snazi tezko rict o co... Mafianovi jen staci ze jsou jeho lide loajalni a jestli jsou uplne blbi neni dulezite. Podstatne je ze vzhlizi k vudci a nechaji ho vse ridit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa