Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpův ministr ve střední Evropě vynechá Prahu. Vondra si zaryl, Petříček počká

Autor: Matěj Pálka - 
12. února 2019
05:55

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyrazil na misi po střední Evropě. Jejím hlavním cílem je nabídnout alternativu vůči vzrůstajícímu vlivu Ruska a Číny. A také varovat před firmou Huawei. Česká republika se ale narozdíl od Maďarska, Slovenska a Polska návštěvy Trumpova ministra nedočká. Americký a český šéf diplomacie se totiž setkají v USA, kam má Tomáš Petříček (ČSSD) naplánovanou cestu na 20. až 23. února. Ze strany americké diplomacie se však Česko dočkalo ocenění za svůj postoj vůči firmě Huawei.

Mike Pompeo se vydal na misi po střední Evropě. V rámci ní navštíví všechny země tzv. visegrádské čtyřky až na jedinou: Českou republiku. Svou vizitu začal v pondělí v Maďarsku, které naposledy navštívila v roce 2011 Hillary Clintonová ještě v době, kdy zastávala úřad americké ministryně zahraničí.

V úterý Pompeo zamíří do Bratislavy, tady se jedná o první velkou americkou návštěvu za posledních dvacet let. A od 13. do 14. února se zúčastní v Polsku konference na téma Blízkého východu, zaměřenou především na situaci v Iráku. Poté se zastaví ještě v hlavním městě Islandu Reykjavíku a v centru Evropské unie Bruselu.

„Asi nejsme pro Američany zajímaví. Zeman má Číňany a Rusy, Babiš má Agrofert (expremiérova bývalá firma, kterou převedl do svěřenského fondu, pozn. red.). Týden nemine, aby aspoň jeden z nich nezopakoval, že Petříček je zralý na odvolání, tak proč by sem Pompeo jezdil,“ rýpl si exministr a někdejší velvyslanec v USA Alexandr Vondra pro Blesk Zprávy.

„Dává přednost Budapešti, Bratislavě a Varšavě, kde je to přehlednější. Ale třeba to Babišovi kompenzují a pozvou ho na kobereček do Bílého domu,“ dodal Vondra.

Video  Chartista Vondra: StB hodila odpůrce totality do Machochy  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

Petříčkova únorová americká cesta

„Ministr zahraničí Tomáš Petříček navštíví od 20. do 23. února Spojené státy a během návštěvy se potká se svým americkým protějškem Mikem Pompeem,“ komentoval Robert Řehák z českého ministerstva zahraničí fakt, že americký ministr při své návštěvě střední Evropy Českou republiku vynechá.

Podle tiskového mluvčího amerického velvyslanectví v Praze Edwarda Findlaye je právě plánovaná návštěva českého ministra zahraničí USA důvodem, proč Pompeo ČR ve své cestě vynechává. K misi samotné se vyjadřovat nechce. „Nepřísluší mi, abych odpovídal na otázky týkající se návštěvy amerického ministra na území jiných států, než je Česká republika,“ řekl Findlay.

Pompeo je podle oficiálního prohlášení amerického ministerstva zahraničí na návštěvě ve střední Evropě kvůli posílení vlivu. „Záměrem této diplomatické návštěvy je především dát našim spojencům v regionu najevo podporu a zájem, aby věděli, že vůči Rusku a Číně existuje alternativa,“ přiznávají Američané.

Američané pochválili Česko za odpor k Huawei

Na své návštěvě v Maďarsku americký ministr zahraničí varoval před vzrůstajícím vlivem Ruska. Ale také před tím, že by Spojené státy mohly být nuceny omezit některé operace v Evropě, pokud by evropské státy dále obchodovaly s čínským výrobcem telekomunikačního zařízení Huawei. Společnost Huawei Technologies má přitom v plánu vybudovat v Maďarsku evropské logistické centrum.

„Pokud je toto vybavení (od Huawei) umístěno tam, kde máme důležité americké systémy, ztěžuje to spolupráci,“ řekl Pompeo novinářům v Budapešti. Za postoj vůči Huawei pochválil Českou republiku mluvčí amerického velvyslanectví v Praze Edward Findlay. „Jsem rád, že Česká republika zaujala rozhodný postoj vůči firmě Huawei,“ řekl pro Blesk Zprávy.

Pepicek1953 ( 12. února 2019 20:42 )

Vondra je naštvaný že sem Pompeo nepřijede pokecat s Petříčkem,velice rád by jim to ozvučil,má zkušenosti s Promoprem

ProZeman ( 12. února 2019 17:06 )

Tak to tady začneme trošku čistit.

jentakjenkobliha ( 12. února 2019 08:55 )

vůlsidál: No a co , tvoje stará je na tom stejně.

turbina ( 12. února 2019 08:53 )

vůlsidál: To jsi mu to nandal, blbče.

hradnisamohonka ( 12. února 2019 08:50 )

Znáte podobnou zemi kde hlava státu a premiér jsou komunisti, estebáci, lháři,slibotechny a zloději ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa