Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamura opět perlil: Navrhl den pro oběti holokaustu, ten už ale 15 let existuje

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
14. února 2018
17:15

Návrh na odvolání Tomia Okamury z vedení Sněmovny, který předkládají lidovci, téměř jistě neprojde. Musela by se totiž vzepřít významná část hnutí ANO, to se ale podle Jaroslava Faltýnka staví většinově proti. Pro odvolání Okamury z postu místopředsedy Sněmovny nebudou ani komunisté a logicky ani jeho straníci. Otočil dokonce i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který Okamuru v dopise za výroky peskoval. Sám Okamura zaperlil v úterý, když navrhl zavedení významného dne pro všechny oběti holokaustu. Ten už ovšem řadu let existuje. 

Nehlídaný, s volným pohybem – to řekl Okamura v lednu o koncentračním táboře v Letech na Písecku, kde zemřelo 327 lidí a dalších pět stovek odtud putovalo do polské Osvětimi. V podstatě tak popřel, že by se jednalo o nacistický tábor, kde byli lidé mučeni a zabíjeni.

Kvůli tomuto výroku by měl podle nemalé části poslanců přijít o post ve vedení Sněmovny. Za návrh předsedy lidoveckých poslanců Jana Bartoška se postavila také TOP 09, Starostové a nezávislí (STAN), ODS či Piráti. Ani to ale nestačí proti většině SPD, KSČM a hnutí ANO.

Europoslanci ANO Pavel Telička a Petr Ježek, kteří se ale s hnutím nedávno rozešli, to dokonce označili za ostudu České republiky. „Zvolili jsme Poslaneckou sněmovnu a ta zvolila své místopředsedy. V táboře v Letech zemřelo 241 dětí a jeden z místopředsedů má potřebu spekulovat, zda byl v táboře děravý plot… Dokud bude místopředsedou naší Sněmovny, je to i naše hanba,“ napsal na Twitteru Ježek. 

„A ještě větší hanba těch, co mlčí,“ rýpl si na to konto také Telička. Narážel tak mimo jiné i na své bývalé spolustraníky. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nechtěl výroky europoslanců, kteří z ANO odešli na vlastní žádost, komentovat.

„My jsme na klubu o celé věci diskutovali, já to vidím tak, že my jako klub nebudeme pro zařazení tohoto bodu na program jednání Sněmovny a nebudeme pro odvolávání Tomia Okamury z pozice místopředsedy Sněmovny,“ řekl ale na tiskové konferenci. Závazné hlasování nicméně podle Faltýnka poslanci ANO mít nebudou.

Z ostré kritiky už vycouval i ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán. Ten byl přitom první, kdo formou dopisu Okamurovi za jeho slova vyčinil. Tím pro něj ale záležitost skončila. „To, co se strhlo kolem těch výroků a po tom mém dopisu, ve kterém jsem ho žádal, aby s nimi přestal, se mi zdá být zneužitím toho tématu. Myslím, že to není důstojné, abychom toto téma spojovali s nějakým odvoláváním někoho z nějakých funkcí,“ řekl.

Postoj ANO shrnul přitom už minulý týden na vládní tiskovce asi nejjasněji premiér Andrej Babiš. Jen to v tu chvíli ještě nikdo netušil. „Díval jsem se na pana Okamuru v televizi, tvrdil, že to je dezinterpretace jeho výroků. Popřel to a víceméně se i omlouval. V rámci toho je to asi dostatečné,“ řekl předseda ANO už minulý týden ve středu.

Okamura řekl, že v době rozhovoru měl horečku. „To téma jsem nezdvihl, nás to téma ani nezajímá. To není naše téma. Nevím, jestli jste měla někdy horečku 39, já jsem ani pořádně nevěděl, na co se ptá. Viděla to celá republika. Řekl jsem, co jsem řekl. Už se tomu tématu vůbec nechci věnovat, protože mě to téma nezajímá,“ vysvětloval například Okamura svůj původní výrok na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

Jednoduché počty

Pokud se tedy nevzepře, za předpokladu plně obsazené Sněmovny, alespoň 16 poslanců hnutí ANO, Okamura za svá slova politicky nezaplatí. Že by se vyjádřil pro jeho odstoupení někdo z jeho vlastního hnutí, nebo z komunistické strany, se očekávat nedá.

Lidovci mají 10 křesel, podpora TOP 09 a STAN jim přidá maximálně 13 hlasů, od sociální demokracie to bude nejvíc 15 poslanců. Jednohlasné rozhodnutí pak oznámili i Piráti s 22 křesly. „Tomio Okamura svými výroky zpochybnil kruté podmínky a úmrtí v táboře Lety. Pokud pan Okamura ví, co se v Letech dělo za hrůzy a svými výroky testuje, kolik mu toho projde, je to snad ještě závažnější než neznalost faktů,“ uvedla Olga Richterová, pirátská 1. místopředsedkyně.

Na tuto stranu se pak kloní většinově také ODS. I tak jde ale sečteno a podtrženo jen o 85 hlasů, potřeba je většina přítomných poslanců, tedy až 101 hlasů. A to jak k zařazení bodu na schůzi, tak k případnému odvolání předsedy SPD z postu ve vedení Sněmovny.

Zaveďme den holokaustu, požaduje Okamura. Ten už 15 let je

Korunu debatám kolem výroků o táboře v Letech, ke kterým přispěl mimo jiné i poslanec SPD Miloslav Rozner, který ho označil za „pseudokoncentrák“, nasadil Okamura o týden později. V úterních Událostech České televize se dožadoval zavedení významného dne pro všechny oběti holokaustu. Ten už přitom existuje a byl nedávno, 27. ledna.

Video  Neználek Okamura se znemožnil v ČT: Zabrousil do připomínky holokaustu a už nevybrousil.  - Události ČT
Video se připravuje ...

„Chceme, abychom určili významný den všech obětí holokaustu. Ať si je připomeneme a připomínáme si i ta zvěrstva. Pojďme o tom hlasovat ve Sněmovně,“ vyzval šéf SPD a utrhl si tak z ostudy kabát. Moderátor ho okamžitě upozornil, že takový den už existuje.

Parlament tento významný den uznal už v roce 2003, tedy před 15 lety. 27. leden je spojen s osvobozením koncentračního tábora v Osvětimi.

sensadrak ( 14. února 2018 22:39 )

Zeman už nebyl dlouho vidět, možzná se uchlastal. Kalous nevypadá jako alkoholik, nechová se tak, není umolousaný jako Zeman, nepotácí se, vypadá mladší na svůj věk. Asi máš, ty stará škatule, smůlu.

2626 ( 14. února 2018 20:09 )

a těch více jak 400 lidí z Letů, kteří zahynuli v Osvětimi to bylo taky kvůli zanedbané hygieně a ta zrůda Hitler na tom neměl vinu? anisamri jsi lidská spodina, někam se zahrab ať neškodíš.

anka ( 14. února 2018 20:05 )

Nic neumi, nic nezna....ale v politice se dobre vydelava.

imros@seznam.cz ( 14. února 2018 18:59 )

Ten Okamura,je ale opravdu hloupý člověk.

milan59 ( 14. února 2018 18:40 )

Nojo tak proč se plašejí politici kvůli Lety když tam už pamtátník je 20let takže kdo chce psa bít hůl si vždycky najde .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa