Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

První dáma ODS o Babišových „kecech“. Vládu s ANO popírá i Fiala

Autor: Jaroslav Šimáček, zst - 
6. února 2018
15:22

Otáčí ODS? Podle MF Dnes není nemožná vládní dohoda na koalici, která by dala dohromady 103 křesel v Poslanecké sněmovně – ve složení ANO a ODS. Šéf občanských demokratů Petr Fiala však takovou dohodu znovu odmítl, Andreji Babišovi znovu vyčetl plány spolupráce s KSČM. „Neotáčíme,“ říká k tomu Alexandra Udženija, jejíž slova však stojí za nejnovějšími spekulacemi. „Nedovedu si to představit,“ řekl k tomu také Fiala.

„Nejsou schopni říct, co vlastně chtějí, jestli levicovou, nebo pravicovou vládu. Andrej Babiš třeba několikrát řekl, že chce jít do koalice s námi. Přitom – teď použiju jeho slova – to, že chce vládnout s ODS, jsou kecy,“ udeřila na šéfa ANO Alexandra Udženija, na posledním ostravském kongresu potvrzená do role první místopředsedkyně ODS.

Udženija to řekla pro MF Dnes, která však uvádí, že ODS otáčí a jednání s ANO se nebrání. „V tuto chvíli si ten scénář dokážu představit těžko, ale neříkám, že je to absolutně, stoprocentně vyloučené.“ Tahle slova první dámy ODS stačila na to, aby se rozjela nová vlna spekulací.

Video  ODS si nedokáže představit vstup do vlády a odmítá v ní komunisty  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Tu se snažil později v úterý utnout předseda strany Petr Fiala. „Je to jasné, nehrajme si se slovíčky. Nedovedu si to představit,“ řekl rázně na tiskové konferenci a zopakoval svá slova o tom, že ODS je připravena být lídrem opozice. „Rozhovor paní 1. místopředsedkyně má špatný titulek a je to špatná interpretace,“ doplnil hodnocení rozhovoru s Udženijou v MF Dnes.

„Stotrojku“ doporučoval i Zeman

O možnosti utvořit koalici o 103 mandátech přitom mluvil ve Sněmovně i prezident Miloš Zeman, když naznačoval, jakými způsoby by mohla vzniknout většinová vláda. „Nebudu ty strany jmenovat, ale řeknu vám čísla: 103, 108, 115 a 140. Nic jste neslyšeli,“ říkal Zeman, když vyrazil do Sněmovny podpořit Andreje Babiše a jeho projekt jednobarevné menšinové vlády, který však podporu nezískal. ODS to označila za debakl.

O většinovou „stotrojku“ Babiš dle svých slov usiloval opakovaně. V listopadu 2017 ve Sněmovně veřejně říkal: „Já vás, pane předsedo Fialo, znovu vyzývám, pojďme jednat o vládě spolu, máme 103, já jsem ready… Vy jste řekli: Ne, ne, ne, ne. Stokrát.“ Tuhle nabídku pak ještě několikrát zopakoval.

„My jsme nejdřív chtěli jednat se všemi, po volbách všichni řekli: Nechceme… Pan předseda ODS Fiala jasně řekl, že jejich voliči si nepřejí, abychom byli ve vládě s ODS, jasná zpráva,“ působil však Babiš po druhém kole prezidentské volby ohledně plánu vládnout s ODS přece jen „odevzdaněji“.

Video  Babiš vyzval ODS a Piráty: Pojďme spolu do vlády! A pohrozil předčasnými volbami.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Neotáčíme, vzkazuje první dáma ODS

Fiala už dříve vzkázal, že se mu nelíbí jednání ANO s KSČM a SPD. „Jestli někdo vytváří expertní týmy pro to, aby jednal s komunisty, no tak nemůže souběžně jednat o vládě s ODS a tvářit se, že to je prostě všechno jedno. Jedno to není. Buďto máme k sobě názorově a programově blízko, nebo oni mají blízko ke komunistům, ale to prostě dohromady nejde spojit,“ reagoval.

Upozornil, že ODS nechce být „součástí nějaké dražby o to, kdo za výhodnějších podmínek půjde s hnutím ANO“. „Je tu mnoho stran, které jsou bližší ANO při hlasování ve Sněmovně nebo programově,“ říkal Fiala 24. ledna ve Sněmovně. V úterý k tomu přidal připomínku výročí února 1948, tedy komunistického převratu v Československu.

Brzy si připomeneme 70. výročí února 1948 a doufám, že oslavit toto smutné výročí a národní katastrofu nechce předseda vlády v demisi tím, že přiblíží komunisty vládě. To bych považoval za hanebnou symboliku. Zvlášť po volbách, ve kterých komunisté získali nejmenší podporu v novodobé historii,“ poznamenal před novináři Fiala.

„Žádný osobní ani politický sen nestojí za to, aby ho umožnili snít komunisté,“ dodal předseda strany s tím, že komunisty ve vládě dokáže podporovat pouze hnutí SPD. O jednání ANO s KSČM také řekl, že by taková vláda byla slabá, přestože si ji přeje Pražský hrad.

Od ODS dostává Babiš košem opakovaně. Slova o možné otočce i proto odmítla dnes pro Blesk Zprávy Alexandra Udženija. V žádném případě jsem neřekla něco, co by mělo otáčet,“ stojí si za svým. „Pro nás je zásadní, co si přejí naši voliči. A zatím jsou naši voliči s naším postojem, s naším vyjednáváním, s našimi kroky spokojeni a já jsem pevně přesvědčena, že pro naše voliče je nejdůležitější, abychom dodrželi naše sliby, které máme v programu,“ upozorňuje v reakci pro Blesk Zprávy.

Udženija: Nejsou to seriózní nabídky

Již během loňska přitom ve Sněmovně Babiš vyzýval otevřeně na plénu ODS, aby s ANO šla do vlády. „My žádné opakované nabídky od pana Babiše nemáme, v tom je to celé ‚kouzlo‘. To nejsou žádné seriózní nabídky, to jsou jen mediální mlhy, protože pan Babiš s ODS vládnout nechce. On ví moc dobře, že ODS je pro něho tím nejtěžším a nejdražším partnerem, kdyby k tomu jako by mělo dojít,“ řekla dnes Blesk Zprávám Udženija, trávící jarní prázdniny s dětmi. 

„Ale já zásadně odmítám jednu věc. Abychom se od pana Babiše nechali vmanévrovat na jeho šachovnici a on bude říkat: Já jsem to musel udělat s SPD a komunisty, protože ODS to se mnou udělat nechtěla. Tuhle radost mu já nehodlám udělat,“ upozorňuje Alexandra Udženija, častá kritička EET, kterou by nejraději rovnou zrušila.

Ze své pozice první místopředsedkyně strany se přitom účastní i přímých jednání s ANO. V jaké atmosféře probíhají? „Atmosféra není nepřátelská, to by nebyla pravda, nicméně není vůbec seriózní – nebavíme se o programu, nebavíme se o konkrétních věcech, jako jsou naše programové priority. Je to takové hodinové posezení, kdy shrneme situaci a vlastně nic jiného,“ pokračuje Udženija.

Šest ministerstev pro ODS? „Jen legrace“

Ohledně údajné nabídky na konkrétní vládní posty, kdy ODS mělo být nabídnuto vedení až šesti ministerstev, jak píše MF Dnes, Udženija říká: „To byla taková ‚legrace‘ ze strany ANO, ani zde vůbec nešlo o seriózní nabídku.“ ODS však zůstává jedinou stranou, která Andreji Babišovi může dopřát vládnout většinově a pouze ve dvou stranách – nikoli třech, jako zažil společně s ČSSD a KDU-ČSL.

„Jediná naše podmínka je plnění našeho programu a programových priorit, to je věc, přes kterou nejede vlak. Ale o těchto věcech se s námi pan Babiš vůbec nebavil. Baví se o těch věcech s komunisty, baví se o těch věcech s SPD. A tím je jasně vidět i jeho směr, ke komu on tíhne víc. A to, že vykládá, že by rád něco s ODS, to jsou opravdu – jak říkám jeho slovy – kecy,“ dodala Udženija pro Blesk Zprávy. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rockyshowman ( 3. března 2018 18:08 )

Ano, to je pravda !!!!!

marmat ( 7. února 2018 14:48 )

PRVNÍ NENÍ V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ DÁMA dáma je např. paní Eliška Hašková, paní Meda Mládková....Tohle jsou drijáčnice Na dámu si hrávala dlouho Němcová., Černochová je "první dáma" Prahy 2 a spolu s Uježděnou míchají hroznej koktejl BLACK/WHITE

marmat ( 7. února 2018 12:50 )

Váš MEGA SEN je delirium, které UŽ potopiloJINÝ RYBY - Sobotku., Zaorálka, TOPku a všechny intrikány ve volbách.... Sněte si svůj sen...je svoboda slova...natož SNŮ

elve ( 7. února 2018 08:58 )

bezpochyby! a na com vlastne? aj na jachymove a pribrami, sibeniciach za iny nazor? v zmysle svojich tradicii? https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1pravn%C4%9B_pracovn%C3%AD_t%C3%A1bory_p%C5%99i_%C4%8Deskoslov ensk%C3%BDch_uranov%C3%BDch_dolech

ad-ga ( 7. února 2018 08:53 )

Lidi už mají těch dohadů a osočování plné zuby. Aby to nevedlo k předčasným volbám!!! podle toho by ODS TOP KDU a další pidistrany byli v propadlišti dějin a vládnout by mohli ANO ČSSD A a KSČM. Určitě by se dohodli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa