Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fiala po znovuzvolení do čela ODS: Zemana už dál na Hradě nechceme

Video se připravuje ...
Autor: kaj - 
14. ledna 2018
06:30

Výsledek prvního kola prezidentských voleb udělal radost staronovému předsedovi ODS Petru Fialovi (53). Potěšil jej zisk hlavního protikandidáta Miloše Zemana. Toho si předseda přeje jednoznačně nahradit. Fiala to uvedl na dotazy novinářů na kongresu občanských demokratů, který vyšel na stejný víkend jako první kolo volby prezidenta.

Jak vnímáte volební výsledek prvního kola?

Občanská demokratická strana už dříve stanovila jasný politický cíl, že nechceme, aby ve funkci pokračoval Miloš Zeman. A tady vidíme, že voliči poslali do druhého kola jako silného kandidáta Jiřího Drahoše, který má šanci Miloše Zemana porazit.

Hovořil jste už s Jiřím Drahošem?

Já jsem již Jiřímu Drahošovi blahopřál. Oceňuji i to, že někteří kandidáti, kteří nepostoupili do druhého kola, mu již vyjádřili podporu. Vyzývám občany, aby přišli také v druhém kole k prezidentské volbě a jasně rozhodli. Máme velkou šanci na změnu ve funkci prezidenta České republiky.

Průběžné výsledky 1. kola
Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

Podpoříte Jiřího Drahoše i nějak aktivněji? Nebo: hodláte tohoto kandidáta nějak aktivněji podporovat?

Je tady jasný politický cíl ODS, který je dlouhodobý, a tím cílem je skutečně, aby Miloš Zeman si již odpočinul od funkce prezidenta a nepokračoval dál. A my uděláme vše pro to, co uznáme za vhodné, aby ta prezidentská volba tímto způsobem skončila.

Pokud by Jiří Drahoš druhé kolo vyhrál, očekáváte od této možnosti nějaký prospěch pro ODS?

V této věci vůbec nepřemýšlím nad tím, co bude ve prospěch Občanských demokratů, ale přemýšlím nad tím, co bude ve prospěch České republiky. A pro nás je důležité, abychom na Hradě měli prezidenta, který nerozděluje společnost. Aby tam byl prezident, který nezpochybňuje naši zahraničně politickou orientaci. Který ctí ducha ústavy, který se vlastně chová normálně, a tak, jak se má hlava státu chovat. A to já očekávám od zvolení Jiřího Drahoše ve druhém kole, a proto si myslím, že je dobré, aby všichni ti, kteří chtějí změnu na Pražském hradě, tak aby šli ve druhém kole volit.

Z vaší dlouhodobé politologické zkušenosti: celkový výsledek, rozložení hlasů, cítíte tam ještě nějaký jiný symbol, než zkrátka dva lidé, kteří postupují do druhého kola?

Účastním se tady dění na kongresu ODS, takže jsem vůbec neměl možnost analyzovat výsledky, znám je jenom z velmi stručných zpráv. Právě proto, že jsem i politologem, bylo by ode mne opravdu neseriózní, abych nějak komentoval ty posuny nebo to, co tady dali voliči najevo.

Ale myslím, že jedna věc z těch výsledků vyplývá jasně: voliči už přemýšleli tak, aby byla šance pro Jiřího Drahoše porazit ve druhém kole Miloše Zemana. Koncentrovali hlasy z té skupiny kandidátů právě směrem k Jiřímu Drahošovi. To si myslím, že je jakési sdělení, které se už z těch prvních výsledků jak je mám k dispozici, vyčíst dá.

Přece jen, kdybyste si měl už teď tipnout, jaký bude ten výsledek, poměr hlasů ve druhém kole, troufnul byste si?

Tipovat si určitě netroufnu, ale ne proto, že bych v tomto směru nebyl odvážný, ale já to nikdy nedělám, a nemám pro to dost údajů. Ale myslím, že je tu hodně lidí, kteří si přejí změnu ve funkci prezidenta republiky, a že uděláme všichni v těch příštích dnech všechno pro to, aby ke změně skutečně došlo.

hejhej ( 15. ledna 2018 22:19 )

Odporný žvanil Fiala neumí nic jiného, než neustále napadat pana Babiš e a prezidenta Zemana.Fiala je politický odpad, nic nedokázaj, jenom žvaní jeden nesmysl za druhý. Už se trouba třese na post premiéra, kdyby volby vyhrál kašpárek a vítač muslimů Drahoš. Odesákům a Topákům jde jenom o vlastní koryta. FUJ !!!!

flora ( 14. ledna 2018 14:23 )

To to trvalo než oficiálně přiznali, kdo za \Drahošem stojí. Je to ODS, STAN, KDU a TOP. Strany co ve volbách padly. Drahoš přímo řekl, že obdivuje Bělobrádka a Kalouska. Církevní rest. tunel je podle něj v pořádku a odmítá jej danit. Drahoš bude na Hradě pouhý sluha mnoha pánů.

marmat ( 14. ledna 2018 12:22 )

Pokud existuje tato konspirace...tak bude hlavní municí Zemana v debatách.Pokud tomu tak není, BUDE to jen Vaše domácí prskavka..Tohle se dovíme rychle

marmat ( 14. ledna 2018 12:16 )

Špatně vyřezanej svatej Fiala se v sobě TOTÁLNĚ zhlídnul...a to je málo (pro ODS) - pro posluchače AŽ-AŽ nad hlavu

marmat ( 14. ledna 2018 12:14 )

Snad jste si před hodinou pustili PARTII na Barrandově.........Bravo pane Babiš i poklona 100% korektnosti paní redaktorky Kašparové

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa