Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda pustila Česko do třetího stupně. Ve čtvrtek otevřou všechny obchody, restaurace i služby

Aktualizováno -
29. listopadu 2020
12:09
Autor: trm, ČTK, sova - 
29. listopadu 2020
07:05

Ministři na mimořádném jednání rozhodli, že ČR přejde do třetího stupně systému PES. Mohou tak otevřít všechny obchody, restaurace a služby. Nebude to ale od pondělí, ale až od čtvrtka 3. prosince, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Rozvolnění nastane i v případě, že by došlo k drobnému výkyvu ve skóre. Od příštího týdne také skončí zákaz nedělního prodeje, přestane platit také noční zákaz vycházení. Že by se Česko do konce roku posunulo do druhého stupně, ministr nepředpokládá. Vláda také požádá o prodloužení nouzového stavu, který platí zatím do 12. prosince. Rozhodnutí bude na Sněmovně.

Podle ministra zdravotnictví Česko splnilo dneškem klíčovou podmínku, tedy že skóre se drží na hodnotě třetího stupně týden v kuse. Vláda tak mohla rozvolnit od pondělí, nakonec se rozhodla počkat o tři dny déle.

„Ještě do pátku minulého týdne byla většina krajů v situaci, která epidemiologicky nebyla optimální. Podle modelů, které máme, které používáme a které velice dobře odpovídají situaci, která se děje, a byly opakovaně validovány na reálných číslech, se nicméně domníváme, že v průběhu příštího týdne dojde k dalšímu výraznému zlepšení té situace. Už nyní po dva dny, bez zápočtu hlavního města Praha, je skóre pod hodnotou 60 a k současnému dni je většina krajů, konkrétně 8, v rizikovém skóre tři,“ řekl Blatný.

Především obchodníky a živnostníky uklidnil, že na rozhodnuti kabinetu o rozvolnění se nic nezmění ani pokud by se situace chvilkově zhoršila. „To rozhodnutí umožňuje mimo jiné i to, aby se podnikatelé dostatečně zásobili na čtvrteční změnu. Jedná se o změnu, ke které dojde i tehdy, že by například některý ze dnů, který nám do otevření chybí, dočasně to skóre vylezlo nad hodnotu 60,“ doplnil Blatný.

Od čtvrtka 3. prosince tak dojde například ke znovuotevření restaurací, všech obchodů i provozoven služeb nebo zrušení omezení volného pohybu osob v nočních hodinách. Venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, naopak povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech by zůstala.

Opatření budou dál platná pro celou zemi. Změna čeká obchodníky. „V neděli už bude od příštího týdne standardně otevřeno,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Oblečení nemusí do karantény

Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci. „Byla kolem toho poměrně velká diskuze, je pravda, že někteří epidemiologové trvali na tom, že oblečení má být v karanténě, někdo tvrdil 24 hodin, někdo 48 hodin,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) k otázce zůstávání viru na oblečení při zkoušení na prodejně.

Podle Havlíčka k opatření, kdy je oblečení v karanténě, Česko nepřistoupilo po vzoru ostatních zemí.

Školy do třetího stupně opatření přejdou nejdříve od pondělí 7. prosince. Že by Česko přešlo ještě do konce letošního roku ještě o stupeň níž, Blatný nepředpokládá. „Je extrémně nepravděpodobné, že bychom se do konce roku dostali do stadia, které bude nižší než číslo tři,“ uvedl Blatný. Predikce, které má ministerstvo zdravotnictví, neumí odhadnout, jaký vliv budou mít na vývoj epidemie rozvolnění, která nastanou ve čtvrtek. „Rozvolnění samo o sobě pravděpodobně zastaví další pokles, může dojít i k určitým vlnkám i lehce nahoru,“ řekl ministr. Podle Blatného bude na konci roku čas na to, aby se vyhodnotil současný protiepidemický systém PES a zda je potřeba v něm udělat nějaké změny.

Podívejte se na podrobná opatření, která třetí stupeň přináší

Nový systém protiepidekých opatření PES Nový systém protiepidekých opatření PES | Ministerstvo zdravotnictví

Vláda také požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Nyní platí do 12. prosince.  Na nouzový stav jsou vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES. Sněmovna schvalovala prodloužení už koncem října. Kabinet žádal stejně jako naposled o 30 dnů, poslanci tehdy souhlasili podle návrhu části opozice se 17 dny.

Třetí supeň přináší mimo jiné tyto změny:

  • Restaurace mohou být v provozu od 06:00 do 22:00. Budou smět naplnit kapacitu na 50 procent
  • Otevřou všechny obchody a nákupní centra. Platit bude omezení plochy na zákazníka, zkoušené oděvy nebudou muset být v izolaci.
  • Otevřít mohou muzea, na památky mohou skupiny do deseti lidí. Pro divadla a kina stále platí zákaz diváků.
  • Bude uvolněno amatérské sportování. Profesionální soutěže budou bez zvláštního režimu, ale i diváků.

Video  Vláda o rozvolnění opatření v Česku  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

dessy ( 30. listopadu 2020 22:39 )

dessy ( 30. listopadu 2020 22:34 )

Pohybovenadany ( 30. listopadu 2020 01:22 )

Vse nejlepši k svátku všem Ondřejům a Terezám

Zdenek ( 29. listopadu 2020 22:47 )

blahopreji Vam .... takze se mate po 14.12.2020 na co tesit ...... zase se rozbehne kovit do nakazenosti 10,000 lidi v Cesku a na Vanoce 2020 zacne zace umirat v Cesku na kovit tisice obcanu


fakt se nechate manevrovat sve zivoty TOUTO VLADOU ??!!??

xarf ( 29. listopadu 2020 22:36 )

Rakušané si své vlády váží. Až se konečně přestal premiér chlubit a chce se vymknout malérům přes Blatného a spol. Najednou, Vojtěch poslušně klusal podle jeho velení, včetně náhubků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa