Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku přibylo v pátek 323 nakažených, nejvíc od 3. dubna: Detailní reakce Babiše

Aktualizováno -
8. srpna 2020
11:15
Autor: ČTK, tsv, kal - 
8. srpna 2020
09:55

V Česku v pátek přibylo 323 potvrzených případů koronaviru, nejvíce od 3. dubna. Denní přírůstek vyšší než 300 zaznamenaly laboratoře od začátku března, kdy epidemie v zemi vypukla, popáté, naposledy to bylo 28. června. Onemocnění covid-19 se od začátku epidemie potvrdilo u 18 060 lidí, z nich 12 749 se z nemoci vyléčilo a 389 zemřelo. Aktuálně se tak s nemocí potýká 4922 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k půlnoci na sobotu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není důvod k neklidu. Pro Blesk Zprávy to doplnil sérií čísel a informací o nízkém počtu úmrtí lidí - navíc v průměrném věku 85 let.

Páteční denní nárůst je celkově třetí nejvyšší, více případů přibylo naposledy 3. dubna, a to 334. Vůbec nejvíce případů - 377 zaznamenaly laboratoře 27. března. V posledních dnech přesahoval přírůstek nakažených dvoustovku, o víkendu to bylo méně.

Přírůstek počtu nakažených koronavirem v ČR: Údaje k 8. 8. 2020 k 0:30 Přírůstek počtu nakažených koronavirem v ČR: Údaje k 8. 8. 2020 k 0:30 | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Maďar: Uvidíme, co přinesou následující dny

„Vzhledem ke značným denním výkyvům je nutné posuzovat delší časový úsek než jeden den. Uvidíme, co přinesou následující dny. Sledujeme a vyhodnocujeme to neustále,“ uvedl pro Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar.

„Není důvod ke znepokojení,“ okomentoval premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy aktuální údaje z Česka. „V centrální databázi ISIN přibylo k půlnoci 323 nových případu. Testováno bylo včera 6830 lidí. Dle lokalit to není nic nového, stále stejné populace,“ zmínil Babiš a pustil se do výčtu.

„Vysoký počet nových případů je evidován v Praze (67) a Frýdku-Místku (39). Vyšší počet případů v okresech Klatovy (17), Praha-východ (12), Kolín (11) Brno-město (10), Karviná (8), Mladá Boleslav (6), Liberec (6), Olomouc (6) ... a další okresy se sporadickými výskyty nižšího počtu,“ uvedl premiér a pokračoval: „Podle krajů jsou přírůstky tyto: Praha 67, Moravskoslezský kraj 54, Středočeský kraj 53, Plzeňský kraj 31. Seniorní populace je zasažena v počtu +39, nejvíce Klatovy (+9) a Frýdecko-Místecko +7.“

Babiš: Nejdůležitější je ochránit seniory

„K ráno bylo v nemocnicích 106 pacientů, včera 111, takže pokles o pět. V průběhu dne se počty mění,“ připojil Babiš pro Blesk Zprávy a podtrhl: „Od 1. 8. zemřelo v nemocnicích osm lidí, celkem 10. Průměrný věk zemřelých je 85 let.“

„Nejdůležitější je ochránit lidi nad 65 let v domovech seniorů, alzhemerhome zařízeních a LDN. Bohužel máme nový případ LDN v Horažďovicích v okrese Klatovy,“ uzavřel svoji reakci premiér.

Potvrzených případů přibývá podobným tempem jako na jaře v době, kdy v zemi platil nouzový stav a omezení volného pohybu, podnikání a každodenních aktivit. Nyní se ale častěji testuje cíleně v místech nákazy. Po zrušení plošných opatření se zpřísněná pravidla například pro nošení roušek či konání hromadných akcí zavádějí jen v místech ohnisek.

Přírůstek počtu nakažených koronavirem v ČR: Údaje k 8. 8. 2020 k 0:30 Přírůstek počtu nakažených koronavirem v ČR: Údaje k 8. 8. 2020 k 0:30 | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Výrazně nejpostiženějším okresem zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá v přepočtu na 100 000 obyvatel více než 85 nových případů covidu-19 za posledních sedm dní. Přes 28 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel má Kolínsko, následuje Praha a Klatovsko s více než 23 nakaženými. Více než 20 nových případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní má ještě Karvinsko. Nulový je v okresech Tachov, Děčín a Jeseník.

Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění covid-19 podle regionu (údaje k 8. 8. 2020) Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění covid-19 podle regionu (údaje k 8. 8. 2020) | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Podle epidemiologů je pro vývoj onemocnění v zemi klíčové, že se výrazně nemění počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči. V nemocnicích se s covidem-19 podle posledních údajů léčilo 116 pacientů, z toho 16 bylo v těžkém stavu.

Vojtěch má v Evropě vysvětlit, jak si Česko vede

„Co vím z jiných evropských zemí, tak je to všude stejné. Virus prochází populací, počty rostou, ale bez mortality a bez ataku na nemocnice,“ vyjádřil se premiér Andrej Babiš (ANO) k počtům nakažených napříč Evropou.

S rostoucími počty nakažených rostou přitom i obavy, aby Češi nekončili v karanténě jako nyní ve Slovinsku. Babiš to odmítá: „Známkovat nás podle počtu diagnostikovaných? To vypovídá o tom, že testujeme, zachytáváme a izolujeme. Podstatná je mortalita a počet lidí v nemocnicích kvůli covidu,“ uvedl premiér a dodal: „Ministra Vojtěcha jsem žádal, aby po své úrovni a úrovni epidemiologů evropským partnerům situaci u nás vysvětloval. U nich rozhodují jako u nás epidemiologové. Důležité je postarat se o lidi nad 65 let, aby byli v bezpečí.“

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí představí aktualizovanou mapu okresů podle epidemické situace, takzvaný semafor. Toto pondělí zařadilo do prvního zeleného stupně devět okresů - jsou to Praha, Brno a Ostrava, Praha-západ a Praha-východ, Karviná, Frýdek-Místek, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy zůstaly bílé, tedy bez rizika. V zeleně označených regionech se sice vyskytují nové případy, nemoc se ale nešíří v komunitě.

elega ( 10. srpna 2020 03:06 )

Můžete mi vysvětlit, proč jsou tyto fake news o chřipce tak populární? Máte z toho něco nebo jste jen tak jednoduchý? Poradím vám zaručený fígl. Podívejte se na počet zemřelých v minulém roce ve stejném období a letos. Tj. včetně chřipečky. Ať už to kdo házel na chřipku či ne, nárůst mrtvých je směrodatný. Pokud je nárůst mrtvých několikanásobný, pak to je neoddiskutivatelný vliv jiných příčin, v tomto případě Covidu. Chápete???

ivalen ( 8. srpna 2020 09:48 )

souhlas
dovolenkáři, opilci a otevřené hranice ... tudy vede cesta ke koroně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa