Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Komentář: Zemana nezastavila ani nahá ženská prsa. Drahoš to zkusí ve 2. kole

Autor: Petr Holec - 
14. ledna 2018
05:20

Průzkumy volebních preferencí tentokrát neselhaly a první kolo prezidentské volby dopadlo podle jejich dlouhodobých trendů. S téměř 40 procenty jasně vyhrál prezident Miloš Zeman a druhý skončil s 26 procenty Jiří Drahoš. Volby taky potvrdily, že kromě Mirka Topolánka málokdo toužil po jeho návratu do politiky, expremiér utrhl jen čtyři procenta. A adept na třetí místo Michal Horáček skončil se svým kýčem až čtvrtý, asi největší „drama“ voleb.

Volby prezidenta úplně překryly důsledky nedávných sněmovních voleb a sestavování vlády, které poslední dobou drama naopak nepostrádá. A to ani, když ho nečekají sami poslanci. Jediným tématem prvního kola prezidentské volby se tak, kromě bezpečnostních rámů na Pražském hradě a milých tweetů Jiřího Ovčáčka, stal Zeman. Chtějí Češi další pětiletku prezidenta, jenž z prezidentství dělá stále bizarnější reality show, nebo už jsme toho se Zemanem zažili tolik, že je čas na změnu a nové bonmoty?

První kolo volby na to dalo i nedalo jasnou odpověď. Určitě ji dalo výrazným vítězstvím Zemana, jehož volilo o 600 000 voličů víc než Drahoše, svého druhu KO. Nedalo ji ale tím, že „antizemanovské“ kandidáty dohromady volilo víc lidí než prezidenta. Statisticky tak Zemana na hradě chceme i nechceme. Jenže volby nejsou statistika, jak ukázala předchozí prezidentská volba. Rozhodují emoce včetně těch horších a ty jsou nevyzpytatelné.

Průběžné výsledky 1. kola
Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

Ve volbách 2013 Zeman získal v prvním kole jen 1,2 milionu hlasů, v podstatě stejně jako druhý mladý „pekáč“ jménem Karel Schwarzenberg. Druhé kolo zválcoval s 2,7 milionu hlasů, zatímco „kníže“ svůj zisk vytáhl jen na 2,2 milionu hlasů. Ve druhém kole také přišlo volit míň lidí, jednou jim to úplně stačilo.

Drahošovi paradoxně může pomoct jeho bezvýraznost. Zatímco spící Schwarzenberg byl nepřijatelný i pro mnohé z těch, které Zeman na Hradě strašil už tehdy, bývalý nejvyšší vědec nikoho nepobuřuje. Možná i proto, že nemá čím: působí jako muž bez názoru a vlastností. Své voliče už k jeho volbě vyzvali téměř všichni poražení. Drahoš na oplátku slíbil, že do druhého kola půjde „jako vrchní velitel armády“, což vyslyšel Zeman.

Video  Drahoš se střetne ve volbách se Zemanem. K čemu vyzval svého soupeře?  - Zuzana Štíchová, Aleš Bruclík
Video se připravuje ...

Prezident sice oficiálně nevede žádnou předvolební kampaň, když jen pět let jezdí za voliči za jejich vlastní peníze do krajů a i billboardy za něj museli vylepit jiní. Teď ale Drahošovi kývl na televizní debatu. Vzhledem k tomu, jak si Drahoše v televnízm duelu bez moderátora zle povodil i Horáček, moc bych na to nesázel. Zeman si chytře počkal na finální souboj jeden proti jednomu, a když zrovna nemá „virózu“, televizi si na rozdíl od Drahoše užívá podobně jako profesionální rozdavači radosti.

Ostatně jeden z nich, Karel Gott, Zemana ve volbách podpořil a vůbec nebyl sám. Přímo ve volební místnosti ho pozdravila nahými prsy s nápisem, že je „Putinova děvka“, feministka, za což si na ní svou profesionální připravenost vyzkoušela prezidentova ochranka. Právě to zatím zůstává asi nejjasnějším tvrzením jinak nudné předvolební kampaně, kde se kandidáti nejvíc trumfovali v umělém češství.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 15. ledna 2018 10:17 )

Vy byste se určitě nelekl, vy jste superman!

luder ( 15. ledna 2018 10:05 )

Prezidentovi nenáleží, aby se sám ochraňoval; od toho má ochranku! Kdyby ji zlískal holí, tak by havloidi řvali, že je surovec a rváč..!

luder ( 15. ledna 2018 10:00 )

Já věřím, že Česká republika není národ vlastizrádců a prodejných prostitutek jako Drahoš a všichni vlastizrádci, kteří mu vhodili hlas. Jestli do dnešní doby byl v České republice relativně klid tak po převzetí prezidentského úřadu Drahošem jestli vyhraje se tady z toho poděláme všichni, i ti, kteří mu dají svůj hlas. Dobře si to rozmyslete , jestli chcete žít v klidu a pohodě nebo v každodenních starostech o svůj život, starosti o své děti jestli je nějaký nebezpečný deviant z Blízkého východu neznásilní, neokrade, nezmlátí , nevjede autem do davu lidí, nepolije kyselinou, nebodne nožem do zad a co hlavně, budeme muset pracovat na další miliony negramotných a nezcivilizovaných opičáků odněkud z pralesa. Hlavně přemýšlejte komu svůj hlas vhodíte do urny. Já mám jasno, protože chci žít v klidu a míru tak budu volit opět pana Zemana a jestli někdo namítá, že hrozba pro Č.r. jsou lidé jako je Mynář či Nejedlý tak ať dokáží, že se ti dva zpronevěřili ve svých funkcích!

karancita ( 15. ledna 2018 09:07 )

Ona ho nezastavila, on jen pod tím pohledem padal rovnou na pusinku a nebýt ochranky, tak vzal hlavou o stůl. A pak ho ochranka tahla jako nějaký pytel brambor, neboť mu nohy vypověděly službu. Je to již starší člověk a unavený, je to na něm vidět, měl by odpočívat a ne znovu kandidovat.

hradek ( 15. ledna 2018 00:12 )

Pan prezident Zeman byl dobrý, ale už nemůže. Podívejte se jak vypadal, když na něj ta nahotinka vybafla. Kdyby tam nebyla ochranka, která ho chytila a následně odvlekla, ležel by tam z úlekuna zemi. Každej je trochu uvžující jasně vidí, že je již nemocný a do nového období ho nutí ta chamraď kolm něj, která na něm vydělává miliony. Je to hnus a pan prezident si to nezaslouží. Náhrada za něj sice není, ale Drahoš je slušný člověk a nikoho jiného teď nemáme. Volme tedy menší zlo.

Zobrazit celou diskusi