Více než sedmnáctimetrový smrk ztepilý rostl v rohu zahrady na okraji vesnice a na jeho kácení se sem přišla podívat řada lidí ze sousedství. Na semenáček stromu narazili tehdy ještě manželé Veselí úplně náhodou před 40 lety. Tehdy jen pár desítek centimetrů vysoký stromeček rostl u trati, kam jeho semeno přivál vítr z nedalekého lesa.

Poprvé ho nechtěli

„Šli jsme z hub, našli jsme malý semenáček, tak jsme ho zasadili,“ řekl Roman Veselý. Ten ho také přihlásil do soutěže společnosti, která organizuje Vánoční trhy v centru Prahy. Poprvé svůj strom nabídl již přede dvěma lety, tehdy se ale organizátorům soutěže zdál ještě moc nízký. Letos ho přihlásil podruhé a tentokrát uspěl.

40 let člověka a stromu

Připustil, že jim strom bude na zahradě chybět, ale už také trochu překážel. Panu Veselému i jeho sousedovi už začal narušovat podezdívku plotu a stojí hned u silnice. Na okraji vesnice někdy foukají docela silné větry, takže by klidně mohl i spadnout. Pro jeho bývalou manželku je loučení se stromem, který tu spolu zasadili, i trochu smutné. „Člověk si uvědomí, jak strašně ten život utekl, 40 let je pryč,“ řekla Martina Veselá, která si ze stromu na památku odnesla tři třísky. „Jednu pro bývalého manžela, další pro vnoučata a jednu pro sebe,“ prozradila.

Kácení a samotný převoz stromu byla poměrně složitá operace. Na smrk nejprve musel vyšplhat lezec, který ho ohledal a zhruba v horní třetině přivázal k přistavenému jeřábu. Převoz a instalaci stromu má na starost společnost  Technologie hl. města Prahy. „Kácí mistr republiky v kácení stromů pan Vorlíček,“ poznamenal šéf společnosti Tomáš Jílek. Kácí se tzv. „do závěsu“, to znamená, že ho drží jeřáb, který ho pak přizvedne, zaváže se ještě jednou a naloží na kamion. Po druhé hodině odpoledne odjelo auto se stromem z obce. 

Menší než v minulých letech

Jak se strom kácí, popsal i sám mistr v kácení Jiří Vorlíček. „Každý strom je specifický, letos musíme zohlednit to, že větve jsou narostlé hodně od země, takže si musíme strom na kácení připravit. Ořežeme spodní větve zhruba do dvoumetrové délky a potom se podíváme, jak nám celkově estetický vypadá a potom už provedeme hlavní řez,“ popsal. Už při kácení se také vybírá strana, které vypadá esteticky nejlépe a tou bude pak strom natočený směrem k orloji.

Smrk pokácel mistr republiky v kácení stromů Jiří Vorlíček.
Autor: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Potom se ještě musí upravit průměr kmene zhruba na 50 cm, aby zapadl do připraveného otvoru na náměstí. Vorlíček prozradil, jak se mu z profesionálního hlediska strom líbí. „Je poměrně hezky symetrický, akorát letos nemá takovou výšku jako v minulosti. Je to takový dobrý dorostenec, bych řekl. Myslím si, že bude hezký, “ zhodnotil ho s tím, že je smrk dobrá volba. „Je důležité, že se zachová kontinuita symboliky Vánočního stromu na Staroměstském náměstí, ať je situace, jaká je. My to nevzdáme a ten strom tam bude, “ dodal. Ještě před opracováním podle něj váží asi 3 a půl tuny, až se odřeže část větví, bude tak o 500 kilogramů lehčí.

Kilometry řetězů

Kamion ho převeze do Prahy, kde se v pondělí večer vztyčí na Staroměstském náměstí. Letos bude stromeček o něco nižší než v minulých letech. Ze 17metrové výšky mu zhruba 2 metry ubere šachta, do které je na náměstí zapuštěn. Ve spodní části je až 8 metrů široký, což přepravu poměrně komplikuje. Větve se musí stáhnout ke kmeni, aby takový náklad vůbec projel pražskými ulicemi. Bude se převážet Pařížskou ulicí, kde se budou muset případně i odklízet auta z cesty.

Podívejte se na pokácení a cestu pražského vánočního stromu:

Zdobení stromu byla podle Jílka poměrně velká výzva. „Nemáme úplně jednoduchou dobu, tak jsme navrhli, že by bylo hezké, kdyby se na stromečku objevili barvy trikolóry. Ptali jsme se i lidí na sociálních sítích a je docela zajímavé, že zvítězilo takové poměrně střízlivé zdobení,“ prozradil. I tak na něm bude kolem šesti kilometrů světelných řetězů a přes 300 ozdob.

Rozsvícení online

Letos nebude kvůli vládním opatřením u stromu ani tradiční betlém, na Staroměstském náměstí se také nebudou konat ani trhy. Rozsvícení stromu také proběhne bez hudebních vystoupení nebo veřejnosti: „Nám nezbývá než udělat rozsvěcení stromečku elektronickou formou a to videem, které se objeví na sociálních sítích. Vzhledem k bezpečnosti nás všech nebude říkat přesný čas, kdy se stromeček rozsvítí. Bude to během prvního adventního víkendu zřejmě v noci,“ dodal Jílek.

Fotogalerie
32 fotografií