Nový objekt podle návrhu slavné architektky Evy Jiřičné vyroste v areálu Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK, kterou vybudoval architekt a velký český mecenáš Josef Hlávka.

Podle Babiše je porodnice již „nemocnice minulého století“, která  v mnoha ohledech nevyhovuje jak lékařům, tak pacientům. Proto je podle něj potřeba postavit centrum pro 21. století. „Chci, aby naši zdravotníci měli skvělé nemocnice,“ řekl. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k tomu řekl, že Všeobecnou fakultní nemocnici považuje za klíčové pracoviště pro celé zdravotnictví. „Péče je tu špičková, ale to prostředí nikoliv,“ uvedl a dodal, že se sice jedná o projekt, který nebude hned hotový, ale má již jasnou vizi. 

Mělo by se jednat o moderní centrum porodní asistence a nové neonatologie, kde se odborníci budou starat o předčasně narozené děti. Těch je mezi zhruba 112 000 dětmi narozenými v ČR ročně asi osm procent. Centrum si bude zakládat na rodinném prostředí - i děti s nejvážnějšími komplikacemi v něm budou moci být pořád se svými maminkami.

Zařadte rychlost, vkázal Babiš

Ředitel nemocnice Davidla Feltl také připustil, že se zatím těžko dá říci, kdy by budova mohla stát. Začalo se však již pracovat na investičním plánu. Premiér Babiš k tomu poznamenal, že by si přál, aby vše probíhalo co nejrychleji. „Musíte zrychlit, zařaďte rychlost,“ řekl řediteli. 

Modernizace se nemá týkat v budoucnosti jen porodnice, ale celé nemocnice, která by se měla mnohem více centralizovat. Nyní se totiž nachází v asi 20 budovách. Ujistil však, že to s modernizací myslí vážně. „Není to nějaký výkřik do tmy, je o výsledek koncepce, kterou jsem začal zpracovávat, kdy jsem nastoupil do funkce,“ řekl. 

Centrum porodní asistence bude umožňovat přirozenější porod bez nutné přítomnosti lékaře. Ten bude ale okamžitě k dispozici, pokud by se porod zkomplikoval, což se podle odborníků stává asi u třetiny.

Lékaři po rekonstrukci volají již roky

Přednosta kliniky Alois Martan řekl, že o rekonstrukci kliniky se snaží 16 let od svého nástupu. „Máme porodní boxy, porodní pokoje se snažíme vybudovat deset let,“ uvedl Martan. Současné prostory jsou podle zástupců kliniky nevyhovující. „Pokud se nám to podaří postavit, budeme na špičce i po stránce vybavení a prostorových možností,„ dodal Martan. 

První dítě se v bývalé Zemské nemocnici narodilo v roce 1875. „Ta budova pomohla na svět půl milionu dětí, nyní potřebuje pomoci sama,“ poznamenal primář neonatologie Richard Plavka. 

Jeho kolega Antonín Pařízek k tomu dodal, že že Česko je v péči o předčasně narozené děti mezi světovou špičkou, úroveň péče je však již na stropu svých možností. 

Péče pro všechny

Porodnice podle něj dokáže díky systému péče pomoci matkám ze všech koutů republiky. „Ať je to nejchudší žena někde v pohraničí, stejně jako diplomatka,“ dodal Plavka. 

Ministerstvo zdravotnictví plánuje dostavbu zaregistrovat mezi plánované investice, brzy bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) zaregistrovaný také projekt sdruženého pavilonu VFN v areálu na Karlově náměstí za 1,5 miliardy korun. Obě akce jsou součástí Národního investičního plánu. V současné době VFN uskutečňuje investice za 400 milionů korun.

V Česku je asi 110 000 porodů za rok, porodnic je 93 a Apolinář je jednou z největších. V roce 2019 se v tuzemsku narodilo 112 200 dětí, o 1800 méně než v předchozím roce. V porodnicích funguje 12 center pro nedonošené děti.

Fotogalerie
53 fotografií