Zrušili jsme Hongkongu zvláštní status, oznámil Trump4Foto© zpravy.aktualne.cz

Zrušili jsme Hongkongu zvláštní status, oznámil Trump

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

„K Hongkongu budeme přistupovat jako k (pevninské) Číně: Žádná zvláštní privilegia, žádný zvláštní ekonomický přístup a žádný vývoz citlivých technologií,“ řekl prezident USA. „Vzali jim jejich svobodu (...), mnoho lidí odejde,“ dodal.

Podle agentury AP jsou oba kroky součástí dlouhodobé ofenzívy Trumpovy administrativy vůči Číně, která podle prezidenta nejedná s USA čestně. Trump před novináři znovu svalil na Peking vinu za současný stav pandemie covidu-19 a prohlásil, že Čína dlouho zatajovala informace o možnosti přenosu viru mezi lidmi. „Mohli to zastavit, měli to zastavit. Bylo by velice jednoduché to udělat u zdroje, když se to dělo,“ řekl Trump. Prvním ohniskem pandemie bylo Čínské město Wu-chan, odkud se podle vědců pravděpodobně virus šířil dál.

Řada pozorovatelů tvrdí, že se Trump tvrdým postojem k Číně snaží odvést pozornost od případných vlastních pochybeních v reakci na koronavirus. USA jsou podle absolutních čísel nejhůře zasaženou zemí na světě, v poslední době navíc po týdnech poklesu opět zažívají rekordní nárůsty denního počtu nově nakažených.