Zjistí dostupnost dalších lůžek pro Čechy, řekl Babiš po telefonátu s Merkelovou3Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Zjistí dostupnost dalších lůžek pro Čechy, řekl Babiš po telefonátu s Merkelovou

, 7 novinky, 4 zhlédnutí

Premiér potvrdil, že Česko má konkrétní nabídku devíti lůžek pro pacienty s covidem-19 od saského premiéra Michaela Kretschmera. „Předal jsem to písemně hejtmanům Karlovarského a Ústeckého kraje, je na nich, jestli to využijí,“ uvedl ve vyjádření, které poskytl úřad vlády.

České nemocnice podle něj zatím situaci zvládají, takže se teprve uvidí, zda bude nutné lůžka v sousední zemi využít. Premiér ale připustil, že kapacita lůžek pro pacienty s potřebou intenzivní péče je velice malá.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že o tom, zda bude Česko žádat o zahraniční pomoc, musí podle zákona o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci vždy rozhodovat vláda. „V dané době by mělo být toto minimálně projednáno v rámci Ústředního krizového štábu, a to je také varianta, ke které se momentálně kvůli rychlejšímu průběhu kloní všichni zúčastnění. Na ÚKŠ to bude projednáno již zítra (ve středu),“ uvedla. Dále se bude podle Peterové postupovat přes mechanismy Evropské unie.