Zemřela spisovatelka a mluvčí Charty 77 Zdena Tominová6Foto© echo24.cz

Zemřela spisovatelka a mluvčí Charty 77 Zdena Tominová

, 10 novinky, 3 zhlédnutí

Prvními mluvčími Charty 77 se v roce 1977 stali bývalý ministr zahraničí Jiří Hájek, dramatik a pozdější prezident Václav Havel a filozof Jan Patočka. Zdena Tominová, která před podpisem Charty 77 pracovala jako tlumočnice, se mluvčí hnutí stala v únoru 1979 jako druhá žena po zpěvačce Martě Kubišové.

„Chartu jsem podepsala s ročním zpožděním, protože jsem byla přes Vánoce sedmdesátého šestého v nemocnici a nikdo mi nic neřekl. Když jsem přišla domů, byla jsem hrozně rozčílená, že mi to nedonesli. Pak jsem si ale říkala: Dobrá, ještě mě nevyhodili, někdo musí pracovat, tak jsem se holt smutně nedomáhala podpisu. Ale jakmile mi zrušili smlouvu s Pražskou informační službou, kde jsem tlumočila, protože jsem se zúčastnila pohřbu Jana Patočky, okamžitě jsem běžela k Hejdánkům a Chartu podepsala,“ vzpomínala v rozhovoru pro Ženy v disentu AV ČR.

„To způsobila Martička Kubišová, když mi řekla, že je těhotná. Řekla jsem jí: Koukej přestat mluvčovat, já to za tebe vezmu. V tu chvíli jsem vůbec nevěřila, že by si mě někdo vybral,“ vzpomínala.