Zemřela režisér Cirkusu Humberto, Františku Filipovi bylo 90 let© idnes.cz

Zemřela režisér Cirkusu Humberto, Františku Filipovi bylo 90 let

, 5 novinky, 6 zhlédnutí

Filip byl neuvěřitelně plodný režisér. Jen televizních filmů lze u jeho jména v Česko-Slovenské filmové databázi (ČSFD) napočítat přes 100 a seriálů přes 20. Točil i na Barrandově a v neposlední řadě byl uznávaným autorem adaptací dramatických a prozaických předloh domácí a světové klasiky pro televizní obrazovky. Celkem natočil kolem 600 dramatických, hudebních a zábavných televizních pořadů.

Televizní seriály z jeho dílny byly většinou divácky velmi oblíbené. Tvořil je s věhlasnými scénáristy, jako jsou Jiří Hubač, Otto Zelenka, Václav Pavel Borovička, Oldřich Daněk a Jaroslav Dietl a obsazoval českými hereckými hvězdami. Jejich zlatou éru zahájil v 60. letech Třemi chlapy v chalupě, kterým ještě předcházel loutkový Ferda Mravenec. Pokračoval seriály Eliška a její rod, Sňatky z rozumu, F. L. Věk nebo Chalupáři.

V 80. letech na jejich ohlas Filip navázal mimo jiné v seriálech Dnes v jednom domě, Dobrá voda, Zlá krev či Cirkus Humberto, v letech 90. natočil například Náhrdelník. Naposledy své režisérské umění divákům předvedl v cyklech Nadměrné maličkosti a 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem nebo v komedii Tři dámy s pistolí (2004).