Zemřela Markéta Sedláčková, socioložka a manželka známého ekonoma© echo24.cz

Zemřela Markéta Sedláčková, socioložka a manželka známého ekonoma

, 4 novinky, 6 zhlédnutí

Smutek teď panuje na katedře sociologie. Před několika dny totiž zemřela jedna z tamních oblíbených pedagožek, Markéta Sedláčková (†43), manželka známého českého ekonoma a bývalého poradce prezidenta Václava Havla Tomáše Sedláčka. Kromě FF UK pracovala také v Sociologickém ústavu Akademie věd, specializovala se na důvěru, sociální kapitál a demokracii, v poslední době zkoumala také depresi jako sociální fenomén. Zpráva o její smrti její rodinu, kolegy i studenty, mezi nimiž byla oblíbená, zasáhla jako blesk z čistého nebe.

„Zaskočeni zármutkem oznamujeme všem přátelům a známým, že 16. dubna po intenzivní nemoci odešla ke svému nebeskému Otci,“ stojí na parte, které je zveřejněno na webových stránkách katedry. Truchlí po ní manžel Tomáš, jejich syn, rodiče i bratr s rodinou.

„Jsem dost plný emocí. O té nemoci prakticky nic nevím. Vím jenom, že to byla vážná nemoc a přišla tak rychle, že jsem se to dozvěděl v podstatě v den, kdy zemřela. Předtím nějakou dobu měla potíže, které vypadaly na běžnou angínu. Bylo to bohužel velmi náhlé,“ popsal pro Blesk.cz vedoucí Katedry sociologie FF UK, Markétin dlouholetý kolega a známý sociolog Jiří Vinopal. „Nemám žádnou informaci, že by to bylo kvůli koronaviru. Že by v tom byla nějaká souvislost, to nepadlo z žádné strany,“ dodal s tím, že Markéta na katedře pracovala více než dvacet let.