Zemřel exministr Jindřich Kabát4Foto© echo24.cz

Zemřel exministr Jindřich Kabát

, 5 novinky, 6 zhlédnutí

Jindřich Kabát se narodil 24. dubna 1953. Vystudoval psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zároveň absolvoval několikaletý seminář z filozofie, vedený tehdy neoficiálně působícími osobnostmi. Působil jako klinický psycholog na Lékařské fakultě UK v Praze, v 80. letech přednášel na DAMU, byl také psychologem Činohry Národního divadla, vyučoval psychologii umění na FF UK, v 90. letech učil na Vyšší odborné škole žurnalistiky a na přelomu tisíciletí na Teologické fakultě UK.

Předtím, než se stal ministrem kultury, byl Jindřich Kabát v témže úřadě prvním náměstkem. Jako člen mezivládní Komise ministrů vlád ČR a SR se podílel na rozdělení bývalého Československa. Zastával funkci místopředsedy českého výboru UNESCO. V roce 1994 krátce vedl Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, jejím členem pak byl do srpna 1998. Jindřich Kabát byl v letech 1992 až 1994 předsedou KDU, po sloučení s ČSL místopředsedou KDU-ČSL.

V roce 2000 byl jmenován soudním znalcem v oboru psychopatologie a psychologie. Působil také jako člen Výboru ministrů EU a byl ředitelem Evropské akademie pro demokracii.