Zeman se zúčastní květnové přehlídky v Moskvě, pokud ji Rusové nezruší2Foto© zpravy.aktualne.cz

Zeman se zúčastní květnové přehlídky v Moskvě, pokud ji Rusové nezruší

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Kvůli nouzovému stavu vyhlášenému v souvislostí s epidemií koronaviru v ČR platí pro české občany zákaz cestování mimo české území. Výjimku ale mají například držitelé diplomatických a služebních pasů nebo státní zaměstnanci, kteří plní významný úkol. Ještě před vyhlášením nouzového stavu se ústavní činitelé na schůzce na Pražském hradě dohodli, že své cesty do zahraničí omezí. Mohou ale podle nich existovat výjimky.

Přípravy na vojenskou přehlídku zatím v Moskvě pokračují navzdory epidemii koronaviru. Agentura RBK dnes napsala, že jednotky ruské armády, které slavnostní pochod procvičují, obdržely instrukce o nutnosti pečlivého dodržování hygienických pravidel. Vojáci si třikrát denně měří teplotu a procházejí pravidelnými lékařskými prohlídkami. Ubytováni byli v oddělených kasárnách moskevské posádky.

Účast na přehlídce v minulosti potvrdily i armády některých zemí bývalé protihitlerovské koalice. Pokud do Moskvy jejich zástupci přijedou, budou cizí vojáci podle RBK povinni uchýlit se do dvoutýdenní karantény.