Zelenskyj převzal prezidentský úřad a hned rozpustil parlament2Foto© ac24.cz

Zelenskyj převzal prezidentský úřad a hned rozpustil parlament

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Kyjev - Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na slavnostní schůzi parlamentu složil prezidentskou přísahu a bezprostředně po své inauguraci poslancům oznámil, že sněmovnu rozpouští. Řekl rovněž, že během dvou měsíců uvolní z funkce ministra obrany, šéfa tajné služby SBU a generálního prokurátora. Na inauguraci přišel Zelenskyj pěšky, v projevu si vymínil, že v úřadech nebudou viset jeho portréty.

Rozpuštěním jednokomorové sněmovny půl roku před řádnými volbami si chce Zelenskyj podle kyjevských médií zajistit podporu parlamentu, v němž nyní nemá prakticky žádné stoupence. Jeho strana Sluha národa vznikla těsně před dubnovými prezidentskými volbami, v nichž Zelenskyj drtivě porazil dosavadní hlavu státu Petra Porošenka.

Za svůj hlavní úkol Zelenskyj v inauguračním projevu označil zastavení palby na východě země, kde proti sobě stojí ukrajinská armáda a proruští separatisté. Bývalý herec považovaný mnohými za politického outsidera prohlásil, že k dialogu s Moskvou může dojít jen v případě, že Rusko Ukrajině vrátí okupovaná území a zajistí návrat válečných zajatců. Nový prezident vyzval k návratu do vlasti Ukrajince, které válka vyhnala z domovů.