Žalobkyně pro mě chce majetkový trest smrti, řekl Rath k návrhu na zabavení veškerého majetku3Foto© zpravy.aktualne.cz

Žalobkyně pro mě chce majetkový trest smrti, řekl Rath k návrhu na zabavení veškerého majetku

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Za "návrh na majetkový trest smrti" označil v úterý bývalý hejtman středočeského kraje David Rath požadavek státní zástupkyně Kateřiny Weissové na zvýšení peněžité sankce pro něj a některé jeho spoluobžalované. Žalobkyně v přednesu odvolání proti prvoinstančnímu rozhodnutí v korupční kauze někdejšího politika v pondělí u pražského vrchního soudu uvedla, že by měl odvolací senát rozhodnout o zabavení veškerého Rathova majetku. Bývalý hejtman podle ní bral úplatky, i když netrpěl nedostatkem, nikdy se za to neomluvil a nesnažil se nahradit škodu.

Rath čelí obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na získání zakázek Středočeského kraje. Prvoinstanční Krajský soud v Praze mu za to loni uložil trest 8,5 roku vězení. Někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří podle žalobců machinace s tendry organizovali, dostali tresty o rok nižší. Součástí jejich zatím nepravomocného trestu je i propadnutí majetku za desítky milionů korun.

"V případu není žádná oběť, žádný poškozený," reagoval Rath na slova státní zástupkyně. Podle něj se tudíž nemá komu omlouvat ani komu nahrazovat škodu. Weissivá podle něj odůvodnila své odvolání zcela politicky a bulvárně tím, že "vysával veřejné rozpočty". Bývalý politik následně vypočetl své zásluhy o veřejné finance z doby, kdy byl za ČSSD poslancem a ministrem zdravotnictví. Dodal, že mu o peníze nikdy nešlo a že je nepotřebuje.