Začíná povinné testování zaměstnanců ve firmách, proběhne vyhlášení Cen divadelní kritiky3Foto© novinky.cz

Začíná povinné testování zaměstnanců ve firmách, proběhne vyhlášení Cen divadelní kritiky

, 4 novinky, 5 zhlédnutí

6:33 - V Německu se dnes bude rozhodovat o tom, zda v zemi bude pokračovat karanténa, která zatím platí do 7. března, a o postupu při uvolňování přísných protiepidemických pravidel. Očekává se, že německá karanténa se pravděpodobně prodlouží do 28. března. Zároveň podle německých médií plánuje Merkelová pozvolné uvolňování pravidel, kdy by se mohlo scházet až pět lidí ze dvou různých domácností. V závislosti na epidemické situaci návrh počítá i s dalším rozvolňováním, kdy by do obchodů mohlo více zákazníků. Otevřít by mohly i galerie, muzea nebo zoologické zahrady.

6:31 - Na Slovensku se ode dneška zpřísní zákaz vycházení. Domovy nebudou smět lidé opouštět mezi 20:00 a 01:00, výjimkou zůstane například cesta do práce a z práce a k lékaři. Slovenská vláda tvrdší pravidla nastavila mimo jiné i kvůli zhoršující se situaci v nemocnicích, které nyní hlásí rekordní počet hospitalizovaných s covidem-19. V úterý bylo v nemocnicích přes 4000 nakažených lidí, na začátku týdne bylo volných už jen 36 lůžek pro pacienty s covidem-19 v nejvážnějším stavu.

6:10 - Firmy nad 250 zaměstnanců musejí dnes začít s jejich testováním, zaměstnanci mají povinnost se mu podrobit. Testy musejí mít velké podniky u všech pracovníků hotové do 12. března. Vláda přednostně doporučuje antigenní testování provedené závodním nebo externím lékařem, případně mobilními zdravotními týmy. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Povolené je také samotestování prostřednictvím schválených testů. V tomto případě stát přispívá přes úlevy na zdravotním pojištění 60 korun na test. Povinné testování u zaměstnanců je vyžadováno jednou týdně.