Za zabití novináře Chášukdžího bylo pět lidí odsouzeno k smrti2Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Za zabití novináře Chášukdžího bylo pět lidí odsouzeno k smrti

, 11 novinky, 3 zhlédnutí

Veřejný prokurátor Saúdské Arábie v pondělí oznámil, že v souvislosti s loňským usmrcením novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášukdžího v Istanbulu bylo pět lidí odsouzeno k trestu smrti a další tři lidé dohromady ke 24 rokům za mřížemi. Bývalý poradce korunního prince Saúd Kahtání byl vyšetřován, ale nebyl obviněn a nakonec byl propuštěn.

Pro nedostatek důkazů byl propuštěn také někdejší náměstek šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmad Asírí. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AP se odsouzení budou moci proti rozsudku odvolat. Saúdskoarabská televize uvedla, že podle soudu nešlo o úmyslnou vraždu.

Chášukdží psal pro americký list The Washington Post, měl trvalý pobyt v USA a byl kritikem saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Naposledy byl spatřen loni 2. října, když si šel na saúdskoarabský konzulát v největším tureckém městě Istanbulu vyzvednout dokumenty potřebné ke svatbě. Na konzulátu ho zabil tým saúdskoarabských agentů a jeho tělo bylo patrně rozčtvrceno a odvezeno z budovy. Chášukdžího pozůstatky se dosud nenašly.