Vrátíme bojovníky Islámského státu do domovských zemí, řekl turecký ministr. Evropě vytkl nečinnost4Foto© zahranicni.ihned.cz

Vrátíme bojovníky Islámského státu do domovských zemí, řekl turecký ministr. Evropě vytkl nečinnost

, 9 novinky, 3 zhlédnutí

Ankara Turecko pošle v Sýrii zadržené zahraniční bojovníky teroristické organizace Islámský stát (IS) do jejich domovských zemí. Podle agentury Reuters to v sobotu prohlásil turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Zkritizoval zároveň Evropu za její nezodpovědný postoj k této záležitosti a vytkl jí nečinnost.

„Pro nás je to nepřijatelné. A je to také nezodpovědné. Pošleme zadržené bojovníky Daeš (arabská zkratka pro IS, pozn. ČTK) do jejich zemí,“ řekl ministr novinářům.

Turecko minulý měsíc zahájilo vojenskou operaci na severovýchodě Sýrie a během ní turečtí vojáci zadrželi některé uprchlé radikály z IS, kteří byli do té doby drženi v táborech a věznicích na syrském území. Většinu těchto zařízení, v nichž se nacházelo na 11 000 islamistů, střežili syrští Kurdové. V některých případech se ale naplnily obavy, že se radikálové dostanou na svobodu ve zmatku, který vyvolala turecká protikurdská ofenzíva.