Vojenský převrat a výjimečný stav v Barmě2Foto© tyden.cz

Vojenský převrat a výjimečný stav v Barmě

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Barmská armáda provedla vojenský převrat, zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a některé další politiky a vyhlásila v zemi na rok výjimečný stav. Situací v Barmě by se měla zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Do čela země se postavil vrchní velitel armády Min Aun Hlain. Vývoj v Barmě odsoudila většina světa včetně USA, Evropské unie a ČR. Všichni vyzvali k propuštění Su Ťij i dalších politiků. K propuštění Su Ťij a jejích kolegů vyzvala i organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). ČR vyjádřila podporu legitimnímu vedení země a vyzvala k okamžitému propuštění zadržených a k respektu výsledků listopadových parlamentních voleb. Su Ťij vyzvala obyvatele, aby převrat nepřijali a protestovali proti němu.

Do Aun Schan Su Ťij. FOTO - Wikimedia commons

Armáda své kroky zdůvodnila právě údajnými podvody při loňských listopadových volbách, v nichž podle oficiálních výsledků vyhrála vládní Národní liga pro demokracii (NLD) kontroverzní nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij. V púondělí se mělo konat ustavující zasedání nového parlamentu. Už minulý týden se ale objevily spekulace, že armáda chystá převzetí moci; ta to ještě v sobotu odmítla, nicméně v pondělí už bylo vše jinak…