MrholeníPraha10°
Vlak na Vary měl v Perninku podle inspekce čekat, což se nestalo4Foto© echo24.cz

Vlak na Vary měl v Perninku podle inspekce čekat, což se nestalo

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

Pernink (Karlovarsko) - Vlak jedoucí na Karlovy Vary, který se v úterý na Karlovarsku srazil s protijedoucí soupravou, měl zůstat stát ve stanici Pernink, kde ale nepočkal. Podle Drážní inspekce (DI) to vyplývá ze záznamů komunikace mezi strojvůdci a dispečerem, řekl dnes v Radiožurnálu generální inspektor DI Jan Kučera. Při srážce vlaků poblíž Perninku zemřeli dva lidé, a 24 utrpělo zranění. Podle mluvčího DI Martina Drápala zatím není jasné, proč strojvedoucí na protijedoucí vlak nepočkal. Inspektoři jej zatím neměli možnost vyslechnout.

Vyšetřovatelé podle Kučery vyslechli nahrávky komunikace mezi strojvedoucími a dirigujícím dispečerem. "Z nich opravdu vyplynulo, že vlak jedoucí směrem na Karlovy Vary měl ve stanici Pernink čekat na protijedoucí osobní vlak. To se nestalo," uvedl Kučera.

Podle Drápala bude zjištění, proč vlak nečekal, podstatné kvůli tomu, aby Drážní inspekce mohla zjistit příčinu nehody a navrhnout bezpečnostní opatření, která by podobným událostem mohla zabránit. I když je z prvních poznatků zřejmé, že hlavní příčinou tragické nehody byla lidská chyba, podle Drápala bude vyšetřování příčin nehody trvat několik měsíců.