Vít Rakušan na sněmu STAN obhájil funkci předsedy hnutí2Foto© echo24.cz

Vít Rakušan na sněmu STAN obhájil funkci předsedy hnutí

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Praha - Se ziskem kolem 95 procent hlasů obhájili na dnešním republikovém sněmu Starostů a nezávislých (STAN) svou funkci předseda hnutí Vít Rakušan i jeho první místopředseda Jan Farský. Sestava řadových místopředsedů je z poloviny nová, někdejšího šéfa STAN Petra Gazdíka a poslankyni Věru Kovářovou v ní doplnili europoslanec Stanislav Polčák a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik. Představitelé STAN i hosté z dalších opozičních stran se v projevech soustředili na blížící se sněmovní volby, vybízeli také ke spolupráci koalic Pirátů a STAN a Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) po volbách.

Rakušan se před dvěma lety stal předsedou STAN se ziskem 93,9 procenta hlasů, tentokrát si ještě polepšil na 95,7 procenta, když získal podporu 179 ze 187 platných hlasovacích lístků. Protikandidáta neměl, stejně jako šéf poslanců STAN Farský, kterého podpořil ve výběru prvního místopředsedy. Pro Farského hlasovalo 94 procent delegátů.

Rakušan ve svém hlavním projevu řekl, že koaliční spolupráce STAN s Piráty funguje, projekt má podle něj Česku vrátit budoucnost. Varoval před poraženeckou náladou, kterou by mohl způsobit propad koalice z prvního místa průzkumů. Nálada v hnutí podle něj nemůže být formulována průzkumy veřejného mínění. "Šli jsme do tohoto společného koaličního projektu proto, abychom změnili ČR. Na tom se nic nezměnilo a nemůže na tom nic změnit průzkum," poznamenal.